Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - 4η, 5η και 6η συμβουλή


4.Μην αγνοείτε το φαινόμενο της χιονοστιβάδας στη σκέψη σας
Μια πολύ σημαντική τεχνική για να αποκτήσετε πε­ρισσότερη γαλήνη είναι να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα ο αρνητικός και ανασφαλής τρόπος σκέψης μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Έχετε ποτέ προσέξει πόσο νευρικοί νιώθετε όταν αφήνεστε να παρασυρθείτε από τις σκέψεις σας; Και σαν να μην έφτανε αυτό, όσο περισσότερο σας απορροφούν οι λε­πτομέρειες του θέματος που σας κάνει νευρικούς, τόσο πιο άσχημα νιώθετε. Η μια σκέψη οδηγεί στην άλλη και μετά ακό­μα παραπέρα, μέχρι που σε κάποιο σημείο καταλήγετε να εί­στε φοβερά ταραγμένοι.
Μπορεί, για παράδειγμα, να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα και να θυμηθείτε κάποιο τηλεφώνημα που πρέπει να κάνετε την επομένη. Μετά, αντί να νιώσετε ανακούφιση που θυμηθήκατε ένα τόσο σημαντικό τηλεφώνημα, αρχίζετε να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε αύριο. Αρχίζετε να προβάρετε μια πιθανή συζήτηση με το αφεντικό σας και τελικά ταράζεστε ακόμη πε­ρισσότερο. Έτσι πολύ γρήγορα σκέφτεστε: «Δεν το πιστεύω πόση δουλειά έχω, πρέπει να κάνω τουλάχιστον πενήντα τηλε­φωνήματα τη μέρα! Μα ποιος τέλος πάντων έχει ζωή σαν τη δι­κιά μου!». Και πάει λέγοντας, μέχρι που φτάνετε να λυπάστε τον ίδιο σας τον εαυτό. Για πάρα πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει όριο για το πόσο μπορεί να τραβήξει αυτή η «επίθεση σκέψεων». Για την ακρίβεια, μάλιστα, αρκετοί πελάτες μου μού έχουν πει πως πολλές από τις μέρες και τις νύχτες τους τις σπαταλάνε κάνοντας τέτοιου είδους πνευματικές πρόβες. Εί­ναι περιττό βέβαια να τονίσω πως είναι αδύνατο να νιώσετε ήρεμοι με το κεφάλι σας γεμάτο ανησυχίες και προβλήματα.
Η λύση είναι να παρατηρήσετε τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας, προτού οι σκέψεις σας βρουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κεκτημένη ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα συλλάβετε τον εαυτό σας πάνω στην πράξη της δημιουργίας μιας πνευματικής χιονο­στιβάδας, τόσο πιο εύκολο είναι να τον σταματήσετε. Στο παρα­πάνω παράδειγμα, μπορεί να συμβεί αυτό τη στιγμή ακριβώς που αρχίζετε να ανατρέχετε στη λίστα όσων έχετε να κάνετε την επομένη. Τότε, αντί να κολλήσετε με επιμονή στη μέρα που έρ­χεται, λέτε στον εαυτό σας: «Ορίστε, πάλι το κάνω». Έτσι το κα­ταπνίγετε συνειδητά τη στιγμή της γέννησης του. Οπότε σταμα­τάτε τη σειρά των σκέψεων σας προτού βρουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Μετά μπορείτε να επικεντρώσετε τη σκέψη σας, όχι στο πόσο ταραγμένοι είστε, αλλά στο πόσο ευγνώμονες νιώ­θετε που θυμηθήκατε τελικά το τηλεφώνημα που έπρεπε να κά­νετε. Αν αυτό έγινε μέσα στη νύχτα, γράψτε το σ' ένα κομμάτι χαρτί και επιστρέψτε στον ύπνο σας. Μπορείτε μάλιστα να κρα­τάτε ένα κομμάτι χαρτί και ένα στιλό δίπλα στο κρεβάτι σας ακριβώς για κάτι τέτοιες περιπτώσεις.

Μπορεί λοιπόν πράγματι να είστε ένα πολυάσχολο άτομο, όμως να θυμάστε ότι γεμίζοντας το κεφάλι σας με σκέψεις σχε­τικά με το πόσο φορτωμένος είστε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιδεινώνετε το πρόβλημα, νιώθοντας περισσότερο αγχωμένος απ' ό,τι είστε ήδη. Την επόμενη φορά που θα αρχί­σετε να αγχώνεστε με το πρόγραμμα σας, δοκιμάστε αυτή την απλή μικρή άσκηση. Θα μείνετε έκπληκτος από το πόσο αποτε­λεσματική μπορεί να είναι.

5.Αναπτύξτε τη συμπόνια σας
Τίποτα δε μας βοηθάει περισσότερο, προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο προοπτική αντίληψη των πραγμάτων, από το να αναπτύξουμε τη συμπόνια μας για τους άλλους. Η συμπόνια είναι ένα αίσθημα που το νιώθουμε όταν συμπά­σχουμε με τον άλλο. Εμπεριέχει την επιθυμία να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου, να πάψετε να επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στον εαυτό σας και να φαντάζεστε πώς θα νιώθατε αν είχατε τα προβλήματα του άλλου, ενώ ταυτόχρονα νιώθετε αγάπη γι' αυτόν. Έχει σχέση με την παραδοχή πως τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων, ο πόνος και οι αγωνίες τους είναι εξίσου σοβαρά με τα δικά σας - και πολλές φορές μάλιστα είναι χειρότερα. Αποδεχόμενοι αυτό το γεγονός και προσπαθώντας να προσφέρουμε κάποια βοήθεια, ανοίγουμε την καρδιά μας και αναπτύσσουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύ­νης.
Η συμπόνια είναι κάτι που μπορείτε να αναπτύξετε με την εξάσκηση. Περιλαμβάνει δύο πράγματα: διάθεση και πράξη. Η διάθεση είναι απλώς το να θυμάστε να ανοίγετε την καρδιά σας στους άλλους, το να επεκτείνετε το ενδιαφέρον σας από τον εαυτό σας στους άλλους ανθρώπους. Ενώ η πράξη είναι απλώς το «τι κάνετε γι' αυτό». Μπορείτε ίσως να προσφέρετε τακτικά λίγα χρήματα ή χρόνο (ή και τα δύο) σε κάποιο σκοπό που αγγίζει την καρδιά σας. Ή ίσως μπορείτε να προσφέρετε ένα όμορφο χαμόγελο και ένα γεμάτο ειλικρίνεια «γεια σας» στους ανθρώπους που συναντάτε στο δρόμο. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τι κάνετε αλλά ότι κάνετε κάτι. Και όπως μας υπενθυμίζει η Μητέρα Τερέζα: «Πάνω σ' αυτή τη γη δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Το μόνο που μπο­ρούμε είναι να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη».
Η συμπόνια σας ενδυναμώνει το αίσθημα ευγνωμοσύνης με το να αποσπά την προσοχή σας από όλα αυτά τα μικροπράγμα­τα, που οι περισσότεροι από μας έχουμε μάθει να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Αν βρίσκετε συχνά το χρόνο να καθρεφτίζε­στε μέσα στο θαύμα της ζωής - θαύμα που αποτελεί ακόμα και το γεγονός πως μπορείτε να διαβάζετε αυτό το βιβλίο - το δώ­ρο της όρασης, της αγάπης και όλα τα άλλα μπορούν να σας υπενθυμίσουν ότι πολλά από τα πράγματα που θεωρείτε «σημαντικά», στην πραγματικότητα δεν είναι παρά «μικροπράγματα» που εσείς οι ίδιοι έχετε μετατρέψει σε σημαντικά.

6.Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως όταν πεθάνετε το «εσωτερικό σας καλάθι» δε θα είναι άδειο
Πολλοί από μας ζούμε τη ζωή μας λες και ο μυστικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε, κατά κάποιο τρόπο, να τακτο­ποιήσουμε τα πάντα. Κοιμόμαστε αργά, ξυπνάμε νωρίς, απο­φεύγουμε τη διασκέδαση και αφήνουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να περιμένουν. Δυστυχώς έχω δει ανθρώπους που είχαν τόσο καιρό «σε αναμονή» τους αγαπημένους τους, ώστε εκείνοι έχασαν πλέον κάθε διάθεση να διατηρήσουν τη σχέση. Το ίδιο συνήθιζα να κάνω κι εγώ. Πολύ συχνά πείθουμε τον εαυτό μας ότι η εμμονή μας με τη λίστα «όσων έχουμε να κά­νουμε» είναι μόνο προσωρινή - ότι μόλις ξεμπερδέψουμε μ' αυτή τη λίστα θα είμαστε ήρεμοι, χωρίς άγχος και ευτυχισμέ­νοι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό σπάνια συμβαίνει. Κα­θώς τελειώνουμε με κάποια θέματα, έρχονται άλλα και κατα­λαμβάνουν τη θέση τους.
Η φύση του «εσωτερικού καλαθιού» είναι να έχει μέσα του θέματα προς ολοκλήρωση - δεν έχει ως προορισμό να είναι άδειο. Πάντα θα υπάρχουν τηλεφωνήματα που πρέπει να γί­νουν, εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και δουλειές που πρέπει να γίνουν. Για την ακρίβεια, μάλιστα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως ένα γεμάτο «εσωτερικό καλάθι» είναι απα­ραίτητο για την επιτυχία. Αποδεικνύει πως ο χρόνος σας έχει μεγάλη ζήτηση!
Ανεξάρτητα με το ποιος είστε ή τι δουλειά κάνετε, θυμηθεί­τε πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία και την εσωτερική γαλήνη τη δική σας και των αγαπημένων σας. Αν έχετε την εμμονή να κάνετε τα πάντα, ποτέ δε θα αποκτήσετε μια αίσθηση ηρεμίας! Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα πάντα μπορούν να περιμένουν. Τα θέματα της δουλειάς μας που αλη­θινά εμπίπτουν στην κατηγορία του «επείγοντος» είναι πολύ λίγα. Αν είστε συγκεντρωμένοι σ' αυτό που κάνετε την ώρα που δουλεύετε, όλα θα γίνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Έχω ανακαλύψει πως αν υπενθυμίζω (συχνά) στον εαυτό μου πως ο προορισμός της ζωής δεν είναι να γίνουν όλα, αλλά να ευχαριστηθώ κάθε βήμα αυτού του δρόμου και να ζήσω μια ζωή γεμάτη από αγάπη, μου είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχω την εμμονή μου να ξεμπερδέψω με τη λίστα των πραγμάτων που έχω να κάνω. Θυμηθείτε: Όταν πεθάνετε, θα υπάρχουν ακόμα ατελείωτες δουλειές που θα πρέπει να διευθετηθούν. Και ξέρετε κάτι; Κάποιος άλλος θα τις κάνει στη θέση σας! Μη σπαταλάτε άλλο πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σας μετανοώντας για το αναπόφευκτο.

Πηγή: από το βιβλίο του Richard Carlson "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα".


Σχετικές αναρτήσεις:
- Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - λίστα με όλες τις αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου