Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η προπαίδεια του 2 [Β' τάξη, Μαθηματικά]

Reblogged from: http://dimossas.blogspot.gr/

Η προπαίδεια

Μια από τις πιο βασικές γνώσεις που πρέπει να κατακτήσει ένας μαθητής του δημοτικού σχολείου είναι και αυτή της προπαίδειας. Η εκμάθηση της προπαίδειας γίνεται κυρίως στην β΄ δημοτικού, αλλά είναι συχνό το φαινόμενο μαθητές ακόμα και των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού σχολείου να δυσκολεύονται με αυτή. Είναι γνωστό πως ο κάθε μαθητής έχει το δικό του τρόπο να μαθαίνει και πολλές φορές η δυσκολία στην εκμάθηση της προπαίδειας οφείλεται σε αυτό το γεγονός.
Η εκμάθηση για παράδειγμα της προπαίδειας με τον κλασικό τρόπο του πίνακα ευνοεί κυρίως τους οπτικούς τύπους και αυτούς που απομνημονεύουν εύκολα από μια εικόνα. Γι' αυτό το λόγο στη συνέχεια θα δούμε μια σειρά από τρόπους εκμάθησης της προπαίδειας, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής που δυσκολεύεται να διαλέξει τον δικό του προσωπικό τρόπο.

1. Ο κλασικός τρόπος του Πίνακα της Προπαίδειας ή του Πίνακα Πολλαπλασιασμού.

Με αυτό τον τρόπο διαβάζουμε κάθε φορά μία προπαίδεια ξεκινώντας από τις μικρότερες τις οποίες με την επανάληψη τις μαθαίνουμε απέξω και στη συνέχεια φτάνουμε στις μεγαλύτερες τελειώνοντας με αυτή του 10.


Κλασικός πίνακας προπαίδειας, μαυρόασπρος.


Κλασικός πίνακας προπαίδειας, έγχρωμος.


Πίνακας προπαίδειας με χρωματισμένους αριθμούς για καλύτερη αισθητοποίηση

Μικρές συμβουλές για την αποστήθιση:
Α. Εάν σε κάθε προπαίδεια ξεκινώ πάντα με τον πιο μικρό αριθμό, τότε μειώνω την ποσότητα των προς αποστήθιση φράσεων στο μισό (από 100 σε 50). Για παράδειγμα στην προπαίδεια του 7 αντί να πω 8Χ7=56, λέω 7Χ8=56, έτσι όταν θα είναι να μάθω στη συνέχεια την προπαίδεια του 8 θα το ξέρω ήδη από πριν.
Β. Το μήκος κάθε φράσης θα μπορούσε επίσης να περιοριστεί και να απλοποιηθεί, ώστε να συμπεριλαμβάνει μόνο τους αριθμούς και όχι και τη μετάφραση των συμβόλων σε λόγο (φορές, επί, ίσον). Είναι πολύ πιο απλή η αποστήθιση της φράσης “7  9  63” (εφτά εννιά εξήντα τρία) από την διδακτέα “7 φορές το 9 μας κάνει 63” ή “7 επί 9 ίσον 63”. 
Γ. Επειδή η προπαίδεια κατά τη διάρκεια εκμάθησής της είναι  κυρίως μία ακουστική μνημονική διαδικασία, το παιδί οφείλει να λέει την πράξη μαζί με το αποτέλεσμά της –και όχι να ακούει την πράξη και να λέει σκέτο το αποτέλεσμα.


2. Με παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο. 

Στα βίντεο αυτά παρακολουθούμε τη γραφή της κάθε προπαίδειας και ακούμε ταυτόχρονα και πώς τη διαβάζουμε. Επίσης εφαρμόζεται και εδώ η αρχή: πρώτα ο μικρός αριθμός και μετά ο μεγάλος (για οπτικούς αλλά και ακουστικούς τύπους):


3. Με τα τραγούδια της προπαίδειας. 

Πρόκειται για τραγουδάκια ειδικά φτιαγμένα για την εκμάθηση της προπαίδειας από τους μικρούς μαθητές. Ο μαθητής αποστηθίζοντας εύκολα το τραγουδάκι μαθαίνει ταυτόχρονα και την προπαίδεια (πηγή: Το ιστολόγιο της κυρίας Ανθής & Δημοτικό Σχολείο και μουσική, τραγούδια και παιχνίδια).


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μαθαίνουμε την προπαίδεια του δύο. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...