Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - 10η, 11η και 12η συμβουλή

10. Μάθετε να ζείτε το παρόν
Σ’ ένα μεγάλο βαθμό η ηρεμία του μυαλού μας εξαρτάται από το πόσο ικανοί είμαστε να ζήσουμε το παρόν. Ανεξάρτητα από το τι συνέβη χθες ή πέρυσι και τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί αύριο, το παρόν είναι αυτό στο οποίο βρί­σκεστε - πάντοτε!
Αναμφισβήτητα πολλοί από μας γνωρίζουμε πολύ καλά τη νευρωτική τέχνη του να σπαταλάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ανησυχώντας για διάφορα πράγματα - και μάλιστα για πολλά μαζί ταυτόχρονα. Επιτρέπουμε σε προβλήματα του παρελθόντος και ανησυχίες του μέλλοντος να κυριαρχούν στο παρόν μας τόσο πολύ, που στο τέλος καταλήγουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι, στενοχωρημένοι και χωρίς ελπίδα. Από την άλλη πλευρά, αναβάλλουμε επίσης την ικανοποίηση μας, τις ήδη υπάρχουσες προτεραιότητες και την ευτυχία μας, πείθοντας συχνά τον εαυτό μας ότι «κάποια μέρα» θα είναι καλύτερα από σήμερα. Δυστυχώς η ίδια πνευματική δυναμική που μας λέει να κοιτάμε συνεχώς τι θα συμβεί στο μέλλον θα επανα­λαμβάνεται, ούτως ώστε αυτή η «κάποια μέρα» δε θα έρθει πο­τέ στην πραγματικότητα. Ο Τζον Λένον είπε κάποτε πως «ζωή είναι αυτό που συμβαίνει, ενώ εμείς είμαστε απασχολημένοι με το να κάνουμε άλλα σχέδια». Ενώ εμείς ασχολούμαστε «με άλλα σχέδια», τα παιδιά μας ασχολούνται με το να μεγαλώ­νουν, οι άνθρωποι που αγαπάμε φεύγουν μακριά και πεθαί­νουν, τα κορμιά μας χάνουν τη γραμμή τους και τα όνειρα μας σιγά σιγά γλιστράνε μακριά μας. Με λίγα λόγια, χάνουμε τη ζωή.

Πολλοί άνθρωποι ζούνε τη ζωή τους λες και είναι μια γενι­κή πρόβα για κάποιο ραντεβού που θα γίνει αργότερα. Όμως δεν είναι. Για την ακρίβεια, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι θα ζει αύριο. Το τώρα είναι ο μόνος χρόνος που έχουμε και ο μό­νος τον οποίο ελέγχουμε. Όταν συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο παρόν, διώχνουμε το φόβο από το μυαλό μας. Φόβος είναι η αγωνία μας για όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον -πως δε θα έχουμε αρκετά χρήματα, τα παιδιά μας θα έχουν μπλεξίματα, εμείς θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε, οτιδήπο­τε.
Η καλύτερη στρατηγική για να πολεμήσουμε το φόβο είναι να μάθουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν. Ο Μαρκ Τουέιν είπε: «Στη ζωή μου έχω περάσει από φρικτές κα­ταστάσεις, μερικές μάλιστα συνέβησαν στην πραγματικότητα». Δε νομίζω πως θα μπορούσα να το πω καλύτερα. Εξασκηθείτε να κρατάτε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα. Οι προσπάθει­ες σας θα σας αποφέρουν μεγάλο κέρδος.

11. Φανταστείτε πως όλοι εκτός από σας είναι φωτισμένοι
Αυτή η στρατηγική σάς δίνει την ευκαιρία να εξα­σκηθείτε σε κάτι που πιθανότατα σας φαίνεται τελείως απαρά­δεκτο. Παρ' όλα αυτά, αν το προσπαθήσετε, μπορεί να ανακα­λύψετε πως είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη βελ­τίωση του εαυτού σας.
Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, η ιδέα στηρίζεται στο να θεωρείτε πως όλοι όσους γνωρίζετε ή συναντάτε είναι φωτι­σμένοι. Όλοι εκτός από σας! Οι άνθρωποι που συναντάτε εί­ναι όλοι εδώ για να σας διδάξουν κάτι. Ίσως ο αντιπαθητικός οδηγός ή ο ασεβής νεαρός είναι εδώ για να σας διδάξουν την υπομονή, ενώ ο πανκ-ρόκερ για να σας μάθει να είστε λιγότε­ρο επικριτικοί απέναντι στους άλλους.
Η δική σας δουλειά είναι να προσδιορίσετε τι προσπαθούν να σας διδάξουν οι άνθρωποι της ζωής σας. Αν το κάνετε αυτό, θα ανακαλύψετε πως θα ενοχλείστε και θα εκνευρίζεστε λιγό­τερο από τις πράξεις και τις ατέλειες των άλλων ανθρώπων. Μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε τη συνήθεια να βλέπετε τη ζωή κάτω από αυτό το πρίσμα και, αν το κάνετε, θα είστε πολύ ευχαριστημένοι που το καταφέρατε. Πολύ συχνά, μόλις θα συνειδητοποιείτε πως κάποιος προσπαθεί να σας διδάξει, θα σας είναι εύκολο να ξεπεράσετε τον εκνευρισμό σας. Υπο­θέστε, για παράδειγμα, πως είστε στο ταχυδρομείο και ο υπάλ­ληλος μοιάζει σαν να δουλεύει επίτηδες αργά. Αντί να εκνευ­ριστείτε, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι προσπαθεί να με διδά­ξει;». Ίσως χρειάζεται να μάθετε τη συμπόνια - πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια δουλειά που δε σου αρέσει. Ή ίσως μπο­ρείτε να μάθετε κάτι παραπάνω για την υπομονή. Το να περι­μένετε στην ουρά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κόψετε τη συνήθεια σας να είστε ανυπόμονοι.
Μπορεί να μείνετε έκπληκτοι ανακαλύπτοντας πόσο δια­σκεδαστικό και εύκολο είναι. Το μόνο που έχετε να κάνετε εί­ναι απλώς να αλλάξετε τη διαδικασία της σκέψης σας από το «Γιατί το κάνουν αυτό;» στο «Τι προσπαθούν να με διδά­ξουν;». Σήμερα, λοιπόν, παρατηρήστε όλους αυτούς τους φωτι­σμένους ανθρώπους γύρω σας.

12. Αφήστε τις περισσότερες φορές τους άλλους να έχουν «δίκιο»
Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορείτε ποτέ να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Θέλω να έχω δίκιο ή θέλω να είμαι ευτυχισμένος;». Πολλές φορές η συνύπαρξη και των δύο είναι αδύνατη!
Το να έχουμε δίκιο, να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας, απορ­ροφά τεράστια ποσότητα της πνευματικής μας ενέργειας και πο­λύ συχνά μας αποξενώνει από τους ανθρώπους της ζωής μας. Η ανάγκη μας να έχουμε δίκιο - ή κάποιος άλλος να έχει άδικο - εν­θαρρύνει τους γύρω μας να φέρονται αμυντικά και μας πιέζει να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας. Παρ' όλα αυ­τά, πολλοί από μας (κι εγώ ο ίδιος μερικές φορές) σπαταλάμε με­γάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας μας προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο - και οι άλλοι έχουν άδικο. Πολλοί άνθρωποι, συνειδητά ή ασυνείδητα, πιστεύουν ότι, κατά κάποιο τρόπο, είναι δουλειά τους να αποδείξουν στους άλλους πως οι θέ­σεις, οι δηλώσεις και οι απόψεις τους είναι λανθασμένες και πως, όταν το κάνουν αυτό, το πρόσωπο που διορθώνουν πρόκειται να το εκτιμήσει ή τουλάχιστον να μάθει κάτι. Λάθος!
Σκεφτείτε το λιγάκι. Σας έχει διορθώσει ποτέ κάποιος κι εσείς είπατε σ' αυτό το άτομο που προσπαθούσε να αποδείξει το δίκιο του: «Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που μου έδειξες πως εγώ έχω άδικο κι εσύ δίκιο. Τώρα μπορώ να το δω. Λοιπόν, εί­σαι φοβερός τύπος!». Ή μήπως κάποιος που ξέρετε σας έχει ευχαριστήσει ποτέ (ή έστω έχει συμφωνήσει μαζί σας) όταν τον διορθώνετε ή αποδεικνύετε το δίκιο σας σε βάρος του; Μα βέβαια όχι. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας σιχαινόμαστε να μας διορθώνουν. Όλοι θέλουμε οι απόψεις μας να γίνονται σεβα­στές και κατανοητές από τους άλλους. Μια από τις μεγαλύτε­ρες επιθυμίες της ανθρώπινης ψυχής είναι να την ακούν προ­σεκτικά και να την καταλαβαίνουν. Και όσοι έχουν μάθει να ακούν είναι οι πιο αγαπητοί και αυτοί που σεβόμαστε περισ­σότερο. Εκείνους που έχουν τη συνήθεια να διορθώνουν τους άλλους συχνά τους απορρίπτουμε και τους αποφεύγουμε.
Όχι πως ποτέ δεν είναι σωστό να έχουμε δίκιο - μερικές φορές έχετε πραγματικά την ανάγκη ή την επιθυμία να έχετε δίκιο. Ίσως υπάρχουν συγκεκριμένες φιλοσοφικές απόψεις που δε θέλετε να τις διαπραγματευτείτε, όπως, για παράδειγμα, όταν ακούτε ένα ρατσιστικό σχόλιο. Σ' αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να πείτε τη γνώμη σας. Συνήθως όμως ο εγωισμός σας σάς υπονο­μεύει και καταστρέφει μια κατά τα άλλα ειρηνική συνεύρεση - η συνήθεια του να θέλετε ή να σας είναι αναγκαίο να έχετε δίκιο.
Μια υπέροχη και εγκάρδια στρατηγική για να γίνετε πιο γαλή­νιοι και γεμάτοι αγάπη είναι να εξασκηθείτε στο να αφήνετε στους άλλους τη χαρά να έχουν δίκιο - δώστε σ' αυτούς τη δόξα. Σταματήστε να τους διορθώνετε. Όσο δύσκολο κι αν είναι να κό­ψετε αυτή τη συνήθεια, αξίζει κάθε προσπάθεια που θα καταβάλετε. Όταν κάποιος λέει: «Πραγματικά, πιστεύω πως είναι σημα­ντικό να...», αντί να πεταχτείτε και να τον διακόψετε λέγοντας: «Όχι, πιο σημαντικό είναι...» ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δια­λεκτικής αντιπαράθεσης, αφήστε το απλώς να περάσει και επιτρέ­ψετε στη δήλωση του άλλου να μείνει χωρίς αντίκρουση. Οι άν­θρωποι στη ζωή σας θα γίνουν λιγότερο αμυντικοί και θα αποκτή­σουν περισσότερη αγάπη. Θα σας εκτιμήσουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι ονειρευτήκατε ποτέ, ακόμα κι αν δεν ξέρουν ακριβώς το γιατί. Θα ανακαλύψετε τη χαρά του να συμμετέχετε και να είστε μάρτυρες της ευτυχίας των άλλων, που προσφέρει πολύ μεγαλύτε­ρη ανταμοιβή από ένα κονταροχτύπημα εγωισμών. Δεν είναι ανά­γκη να θυσιάσετε τις βαθύτερες φιλοσοφικές σας αλήθειες ή τις πιο σημαντικές απόψεις σας. Απλώς, ξεκινώντας από σήμερα, αφήστε τις περισσότερες φορές τους άλλους να έχουν «δίκιο»!

Πηγή: από το βιβλίο του Richard Carlson "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα".

Σχετικές αναρτήσεις:
- Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - λίστα με όλες τις αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...