Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός «Η γειτονιά που θα ήθελα...»











Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός
«Η γειτονιά που θα ήθελα...»
Θέμα:
“Mη φωνάζεις τόσο δυνατά, θα σε ακούσει όλη η γειτονιά... Mόλις μαθεύτηκε το νέο μαζεύτηκε όλη η γειτονιά... Γίναμε ρεζίλι στη γειτονιά... Ντρέπομαι τη γειτονιά” είναι μερικές φράσεις που όλοι μας έχουμε ακούσει κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
Η γειτονιά είναι κάτι περισσότερο από τμήμα ενός οικιστικού συνόλου με ασαφή όρια και περιορισμένο αριθμό σπιτιών, χτισμένων το ένα κοντά στο άλλο. Είναι ο μικρόκοσμος μας, εκεί που χαράζουμε οικείες διαδρομές και συναντάμε οικεία πρόσωπα. Εκεί βρίσκεται το σπίτι μας, η οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι φίλοι μας. Είναι το περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε, ζούμε,  εξελισσόμαστε.
Κάποτε η γειτονιά για τους κατοίκους μιας περιοχής ήταν όλος ο κόσμος, η εικόνα του εαυτού τους και των γύρω τους.  Για τον λόγο αυτό, έδιναν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην αισθητική όψη της, όσο και στην κοινωνική δομή της, αναπόσπαστο μέρος της οποίας ήταν και οι ίδιοι.Όμως ο κόσμος αλλάζει, οι πόλεις αλλάζουν, οι γειτονιές αλλάζουν.
Στις μικρές και μεγάλες πόλεις κατοικούν περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ότι στις αγροτικές περιοχές.Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιας χώρας συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία μεταφράζεται σε πυκνή οδική κυκλοφορία και συμφόρηση, σε ηχορύπανση, σε ψυχοφθόρο συνωστισμό, σε αύξηση του πληθυσμού σε βαθμό που να ενισχύεται η άναρχη δόμηση.
Μετατρέψαμε το περιβάλλον που ζούμε και τις γειτονιές μας σε χώρους όπου κυριαρχούν το τσιμέντο και τα αυτοκίνητα. Οι ελεύθεροι χώροι για να παίζουν τα παιδιά τείνουν να εκλείψουν. Τα πεζοδρόμια είναι μικρά και τις περισσότερες φορές κατειλημμένα από μηχανάκια και κάθε είδους εμπόδια.
Οι πεζόδρομοι, και οι ποδηλατόδρομοι, σπανίζουν. Δέντρα ή παρτέρια με λουλούδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι παιδικές χαρές είναι παραμελημένες. Οι υποδομές για την μετακίνηση και διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες έχουν επικεντρωθεί στους κεντρικούς δρόμους.
Μικρές εστίες ανάσας θα τολμούσε κανείς να πει ότι είναι τα άλση και οι πλατείες που όμως έχουν να καλύψουν τις ανάγκες μεγαλύτερου σε αριθμό πληθυσμού και όχι τις απαιτήσεις μιας γειτονιάς. Βυθισμένοι στον ατομικό μας μικρόκοσμο, δυστυχώς αδυνατούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της γειτονιάς μας και να αποκωδικοποιήσουμε τα οπτικά μηνύματα που καθημερινά μας στέλνει.
Ίσως η δημιουργία μικρών και ευέλικτων κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και δράσης να βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Ο χώρος που ζούμε, η φροντίδα του, η καθαριότητά του, η αισθητική του βελτίωση, είναι υπόθεση όλων μας. Η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητάς μας στηρίζεται στις μικρές προσπάθειες που κάνει ο καθένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί σαν σύνολο.
Σέβομαι τη γειτονιά μου σημαίνει σέβομαι την πόλη μου, τον κόσμο, μα πάνω από όλα σέβομαι τον εαυτό μου και το διπλανό μου.
 Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι και  όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην βελτίωση του μικρόκοσμού μας, της γειτονιάς μας!
Ήρθε η ώρα να δράσουμε!
Βοηθήστε και εσείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης!
Βοηθήστε και εσείς να  κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη!
Πώς; Μέσω της τέχνης!!!
Επιστρατεύστε μαρκαδόρους, μολύβια, πινέλα, χρώματα, χαρτιά, υλικά ανακύκλωσης, φυσικά πολλή φαντασία και δημιουργήστε τα δικά σας έργα.
 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Οίκαδε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνουν τη σχολική χρονιά 2011 -2012 Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα:
 «Η γειτονιά που θα ήθελα...»
Ο διαγωνισμός στοχεύει στο να συμβάλει μέσω της τέχνης στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία της γειτονιάς για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, τα προβλήματα που προκύπτουν και τους τρόπους για να αντιμετωπιστούν.
 Όροι συμμετοχής
  • Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά Νηπιαγωγείου, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
  • Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν με ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφίες, κατασκευές
  • Τα έργα μπορούν να είναι ατομικά ή ομαδικά
  • Κάθε παιδί στέλνει μόνο 1 ατομικό έργο
  • Σε κάθε ομαδικό έργο θα συμμετέχουν αυστηρά έως 10 παιδιά
  • Τα έργα ζωγραφικής και τα κολάζ θα πρέπει να είναι σε χαρτί διαστάσεων 35Χ50 εκ για τα ατομικά έργα και 60Χ80 εκ για τα ομαδικά
  • Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια υλικά θέλουν
  • Οι φωτογραφίες πρέπει να παραδοθούν τυπωμένες σε διάσταση 35Χ50 εκ
  • Οι κατασκευές πρέπει να έχουν διαστάσεις έως 50X70εκ (μεγαλύτερες διαστάσεις θα γίνονται δεκτές μόνο κατόπιν συνεννόησης)
  Παρακαλούμε σημειώστε επίσης: 
  • Δεν θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό έργα που δεν θα τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές
  • Τα έργα ζωγραφικής, κολλάζ και οι φωτογραφίες πρέπει να σταλούν σε μεγάλους χάρτινους φακέλους ή ενισχυμένες συσκευασίες. Όχι σε ρολό
  • Οι κατασκευές πρέπει να αποσταλούν σε ασφαλή συσκευασία (π.χ. ξύλινο κουτί), ώστε να μην καταστραφούν κατά τη μεταφορά
  • Τα έργα δεν επιστρέφονται και οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.
  • Για τα έργα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μέσω των σχολείων και των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την σχετική ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών  είναι οι εκπαιδευτικοί.
 Αιτήσεις συμμετοχής: 
Τα σχολεία και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη φόρμα έως 30 Νοεμβρίου 2011 ως εξής:
  1. στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις prod@texnis.com ή prelations@bankofcyprus.gr.
  2. στα fax  2109340839 ή 2106477498
Παράδοση των έργων : 
Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 17123, Αθήνα, Εταιρεία Texnis μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Η αποστολή μπορεί να γίνει με απλό ταχυδρομείο ή courier.
 Παρακαλούμε μη στέλνετε συστημένα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής τους. 
Αξιολόγηση των έργων :
 Έργα απ’ όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα εκτεθούν τον Απρίλιο του 2012 σε κεντρικό χώρο της Αθήνας σε 4ήμερη έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
 Τα έργα θα αξιολογήσει 7μελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:
  • Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.)
  • Γιώτα Καλλιακμάνη, Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός, Επίτιμη Σύμβουλος Εκπαιδευτικού  τμήματος Μ.Ε.Π.Τ.
  • Έυα Σταμάτη, Γραφίστα, Διευθύντρια Μ.Ε.Π.Τ.
  • Γιάννα Κιλίμη ΖωγράφοςArt TherapistΜΑ in AT
  • Γιάννης Σκουλάς, φωτογράφος
  • Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός – σκηνοθέτης
  • Νατάσσα Κιουρκατιώτη, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ Τράπεζας Κύπρου
 Στα έργα που θα ξεχωρίσουν σε κάθε κατηγορία (ατομικά – ομαδικά, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ειδικά βραβεία) θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία σε επίσημη τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης. 
Δίπλωμα συμμετοχής θα σταλεί σε όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος.
 Για την προετοιμασία του θέματος σας μπορείτε προαιρετικά να ζητήσετε από τα παιδιά:
  1. να γράψουν τον ορισμό της γειτονιάς όπως τον φαντάζονται. Κατόπιν ανατρέξτε σε λεξικό για τον επίσημο ορισμό της.
  2. να γράψουν λέξεις με ρίζα τη λέξη γειτονιά.
  3. να αναζητήσουν  τη λέξη γειτονιά και σε άλλες γλώσσες ή αν έχετε στην τάξη σας παιδιά από άλλες χώρες ζητήστε τους να γράψουν τη λέξη γειτονιά στη γλώσσα τους και να την τοποθετήσουν σε ένα ταμπλώ.
  4. να σημειώσουν σε ένα χαρτί τα ονόματα στους δρόμους που περικλείουν το σχολείο σας. Γιατί ονομάστηκαν έτσι;
  5. να πάρουν συνέντευξη από κατοίκους και μαγαζάτορες τις γειτονιάς τους για το τι θα ήθελαν να αλλάξουν σε αυτή.
  6. Φωτοτυπήστε χάρτη της ευρύτερης περιοχή στην οποία εντάσσεται το σχολείο σας και ζητήστε από τα παιδιά να εντοπίσουν το σπίτι τους.
  7. να χαράξουν στο χάρτη τη διαδρομή που ακολουθούν από το σπίτι τους στο σχολείο και στη συνέχεια να βρουν εναλλακτικές διαδρομές.
  8. Βρείτε φωτογραφίας της γειτονιάς γύρω από το σχολείο σας πριν από 30-50 χρόνια. Συζητήστε πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της.
  9. Προτρέψτε τα παιδιά να φέρουν φωτογραφίες από τη γειτονιά τους, από σημεία που τους αρέσουν, από σημεία που θα ήθελαν να αλλάξουν.
  10. Αναζητήστε κείμενα της ελληνικής ή ξένης λογοτεχνίας που περιγράφουν τη γειτονιά: περιστατικά, γεγονότα, σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
  11. Ζητήστε από τα παιδιά εκτός του έργου τους να γράψουν 1-2 φράσεις για τη γειτονιά τους
 Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ενημέρωση είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 2109345378, 2106477923. 
Καλή επιτυχία!!!
 Λίγα λόγια για τους διοργανωτές:
 Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών.  Εξειδικεύεται σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, την Τέχνη που δημιουργούν τα παιδιά, γεγονός που το καθιστά από τα ελάχιστα στο είδος του στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο.
Στα 17 χρόνια λειτουργίας του, από το 1994 έτος ίδρυσής του, έχει θέση ως σκοπό τη μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης, την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, την ανταλλαγή εκθέσεων και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συλλογή του περιλαμβάνει 5.800 έργα.
Το Μουσείο ανανεώνει τις εκθέσεις του τακτικά, αναδεικνύοντας διάφορες θεματικές ενότητες. Με αφορμή τις εκθέσεις που παρουσιάζει, το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου σχεδιάζει και πραγματοποιεί καθημερινά, σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιάνηπιαγωγείου και μαθητές δημοτικού. Κάθε χρόνο 8.000 παιδιά συμμετέχουν στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, ενώ μουσειοσκευές- κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα δανείζονται ετησίως σε 350 σχολεία της περιφέρειας
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, το Μουσείο οργανώνει στο χώρο του,  για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας καθώς και κύκλους 12 συναντήσεων δραματοθεραπείας, για παιδιά προσχολικής ηλικίας μαζί με τη μαμά τους εργαστήρια ζωγραφικής, καθώς και σεμινάριο εικαστικού περιεχομένου  για εκπαιδευτικούς. με στελέχη ειδικά καταρτισμένα σε θέματα τέχνης καθώς και σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδαwww.childrensartmuseum.gr
 Το Οίκαδε είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά τα παιδιά προσφέροντας γνώσεις και ψυχαγωγία και καλλιεργώντας δεξιότητες που τα βοηθούν να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω του Internet και της ιστοσελίδας  www.oikade.gr  δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ανά τριάδες και να ανταλλάξουν πληροφορίες για θέματα που τα ενδιαφέρουν. Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα μέσα από παιχνίδια, περιηγήσεις, κατασκευές και πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο και διασκεδάζουν με τους φίλους τους.
 Φέτος το Οίκαδε συμπληρώνει 12 χρόνια δράσης και αφιερώνει την τρέχουσα σχολική χρονιά στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που το περιβάλλον πλήττεται περισσότερο από ποτέ, η Τράπεζα Κύπρου επιχειρεί μέσα από το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα να συμβάλει στην αφύπνιση των συνειδήσεων και στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων.






Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός 
«Η γειτονιά που θα ήθελα...»
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σχολείο / καλλιτεχνικό εργαστήριο


Ταχυδρομική διεύθυνση


Τηλέφωνο


Fax


Email


Όνομα υπευθύνου


Κινητό τηλέφωνο


Παρακαλούμε συμπληρώστε το είδος των έργων με τα οποία θα λάβετε μέρος στο διαγωνισμό:

Ατομικά
Ομαδικά
Ζωγραφική / κολλάζ


Φωτογραφίες


κατασκευές


 Σας υπενθυμίζουμε ότι τα έργα δεν επιστρέφονται και οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τα αξιοποιήσουν σε ενδεχόμενες πρόσθετες ενέργειες, όπως έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, έκδοση ημερολογίου, καρτών ή αφισών.
Έργα απ’ όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα εκτεθούν τον Απρίλιο του 2012 σε κεντρικό χώρο της Αθήνας σε 4ήμερη έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
Για τα έργα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μέσω των σχολείων και των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την σχετική ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών  είναι οι εκπαιδευτικοί.
Η παρούσα αίτηση συμμετοχής πρέπει να αποσταλεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 ως εξής:
        στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις prod@texnis.com ή prelations@bankofcyprus.gr
    στα fax 210 9340839 ή 210 6477498

 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ


ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
 Στο πίσω μέρος του κάθε έργου
 φωτοτυπείστε και κολλήστε
τη φόρμα με τα παρακάτω στοιχεία.
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2011-2012
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ Τράπεζας Κύπρου
σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
 Θέμα: «Η γειτονιά που θα ήθελα…»
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΟΝΟΜΑ:…………………………………………. ΕΠΙΘΕΤΟ:……..……...………..……………………

ΗΛΙΚΙΑ:…………………………………ΤΑΞΗ:……………………………………………………………

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ (Σχολείο/Εικαστικό Εργαστήριο) 


ΟΝΟΜΑ:…………………………………………………………………….………………….………..

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:………………………………………………………………………………….…………

Τ.Κ……………………..ΠΕΡΙΟΧΗ…………………………………………………………………….

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:…………………………………. .. EMAIL……………………………………………..

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΝΟΜΑ:…………………………………………. ΕΠΙΘΕΤΟ:…………...………..………………..…

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:………………….………………….


ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΦΟΡΕΑ














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...