Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτοτυπίες αντί βιβλίων στην εποχή του iPad

Πηγή: Free Sunday

Με φωτοτυπίες και DVD θα διαβάζουν οι μαθητές για τουλάχιστον ενάμιση μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη που βιώνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στη σύγχρονη ιστορία του όσον αφορά την έκδοση και τη διανομή των σχολικών βιβλίων. Παρά τη συγνώμη της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σχετικά με τα σχολικά βιβλία και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου και του γ.γ. Βασίλη Κουλαϊδή ότι το κόστος των φωτοτυπιών θα καλυφθεί από τις σχολικές επιτροπές μέσω διασφαλισμένων κονδυλίων, η εκπαιδευτική κοινότητα, πέρα από την απογοήτευσή της, εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις τόσο για τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών όσο και για το κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πρωτόγνωρη κατάσταση
«Η κατάσταση που βιώνουμε φέτος με τα σχολικά βιβλία είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ακόμα και το 2006, η οποία ήταν επίσης μια άσχημη χρονιά, καθώς άλλαξαν όλοι οι παλιοί τίτλοι με νέους, ο μεγάλος όγκος των βιβλίων ήταν στη θέση του έγκαιρα, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είχαμε διαμαρτυρηθεί και τότε, διότι είχαμε πάρει τα νέα βιβλία μαζί με τους μαθητές και δεν είχαμε προλάβει να τα δουλέψουμε. Αλλά το φετινό δεν έχει προηγούμενο, νομίζω ότι δεν συναντάται σε καμία πολιτισμένη χώρα, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει την ευθύνη και να υποβάλει την παραίτησή του» λέει στην «F.S.» ο Κομνηνός Μαντάς, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα «στον πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει συνολικά την εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας».
Η εκπαιδευτική κοινότητα υποστηρίζει πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αλλά τώρα αρχίζουν, καθώς θεωρεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξελιχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τουλάχιστον προβλέπουν τα έκτακτα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. «Πέρα από το ότι θεωρώ προσβλητικό για τους μαθητές –αλλά και για την εκπαιδευτική διαδικασία– το ότι θα πρέπει να διαβάζουν από DVD και φωτοτυπίες, πιστεύω ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες. Εκτιμώ ότι σε ένα 12θέσιο σχολείο, δηλαδή σε ένα τυπικό σχολείο της χώρας, θα απαιτούνται περίπου 3.000 φωτοτυπίες την ημέρα. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, καθώς τα σχολεία δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές, δεν διαθέτουν επαγγελματικά φωτοτυπικά μηχανήματα και επιπλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα σε καμία σχολική επιτροπή για την κάλυψη αυτών των εξόδων» υπογραμμίζει ο κ. Μαντάς.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ότι τα σχετικά κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές είναι εξασφαλισμένα και πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, τοποθέτηση την οποία χαρακτήρισε ως «εκτός πραγματικότητας» ο κ. Μαντάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, οι σχολικές επιτροπές, πέρα από την οικονομική δυσπραγία, έχουν να αντιμετωπίσουν και γραφειοκρατικά προβλήματα, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει με τον «Καλλικράτη». Βάσει αυτών, όλες οι σχολικές επιτροπές πρέπει να υπαχθούν σε μια ενιαία Επιτροπή Παιδείας ανά δήμο, διαδικασία όμως που δεν έχει ακόμα προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι σχολικές επιτροπές να μην μπορούν να εκταμιεύσουν χρήματα ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. «Πριν από τέσσερα χρόνια, με την έξαρση της γρίπης, ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος έλεγε ότι θα δοθούν χρήματα στα σχολεία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε αντισηπτικά, απολυμαντικά κτλ. Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στις σχολικές επιτροπές. Έτσι θα γίνει και τώρα, δεν πιστεύουμε τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Αγώνας δρόμου
Για πρωτόγνωρες καταστάσεις όμως μίλησαν την περασμένη εβδομάδα και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προκειμένου να ενημερώσουν για το ιστορικό της καθυστέρησης, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν πως αν και ο διεθνής διαγωνισμός για την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία των βιβλίων είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, τελικά ο ΟΕΔΒ προμηθεύτηκε χαρτί για την εκτύπωση των 32 εκατομμυρίων βιβλίων λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Επιπλέον, τόνισαν ότι, αν και υπήρχε απόθεμα 5.000 τόνων χαρτιού εκτύπωσης στις αποθήκες του οργανισμού, η ποσότητα αυτή δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί έγκαιρα λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι την απέδωσαν στην έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών) αλλά και στην «τυπολατρία» και «γραφειοκρατία» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο απέρριψε δύο φορές τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού των σχολικών βιβλίων, επιδεικνύοντας –όπως υποστηρίζει και το υπουργείο Παιδείας– σημαντική καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεών του. Σημειώνεται πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της σύμβασης στις 26 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, και λόγω του ότι το 60% των υπαλλήλων του ΟΕΔΒ αποχώρησε στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα σε καίριες οργανικές μονάδες να εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος, ο οργανισμός, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη διανομή των βιβλίων, ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη εποχικού εργατικού προσωπικού. Στο αίτημα αυτό δεν υπήρξε καμία απόκριση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εξεύρεση εταιρείας για εργατικό δυναμικό και να προκύψει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, αδικαιολόγητη και υπέρμετρη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό (σημειώνεται πως η μειοδότρια εταιρεία εισπράττει 102 ευρώ για ημερομίσθιο εργατών και 145 ευρώ για ημερομίσθιο χειριστών κλαρκ).
Με το ύψος του κόστους των φετινών σχολικών βιβλίων να παραμένει ακόμα άγνωστο (σημειώνεται πως εξίσου δαπανηρή είναι και η λύση των φωτοτυπιών, καθώς υπολογίζεται ότι 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ, όταν ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 ευρώ), οι εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ εκτιμούν πως την προσεχή Δευτέρα, όταν δηλαδή αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά, θα βρίσκεται στα σχολεία της χώρας (όχι σε όλα, αλλά σχεδόν στο 60%) περίπου το 20% με 30% των βιβλίων, ποσοστό που μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου θα έχει ανέλθει στο 60%, για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση στα μέσα Νοεμβρίου. Βάσει των στοιχείων, τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να παρατηρηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές η κάλυψη σε βιβλία φτάνει ήδη το 70% με 80% των τίτλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου