Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 11-9-2017 | Καλή σχολική χρονιά σε όλους. | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 16-09-2017 | Κάθε μέρα και νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου

Το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων στην έναρξη του σχολικού έτους
Απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου


Κλειστά θα είναι τα δημοτικά σχολεία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, οι δάσκαλοι διεκδικούν «άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων, καμιά μείωση μισθών, 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α. Ε. Π., άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη θα στείλουν επιστολή προς όλους τους γονείς εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας και από την επομένη πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για τον καθορισμό της παραπέρα αγωνιστικής πορείας του κλάδου σε συνεργασία με τους καθηγητές.

Τι θα γίνει με τα βιβλία

Το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινάει και η νέα σχολική χρονιά. Κατά περίπτωση, όμως, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη το ποσοστό θα είναι σε κάποιες περιοχές αρκετά χαμηλότερο. Αντιθέτως σε κάποια νησιά, στα οποία δόθηκε προτεραιότητα, έχει ήδη φτάσει μέχρι και το 70% ορισμένων τίτλων.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων που έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα που δημιουργήθηκε φέτος για τα σχολικά βιβλία.

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ επανέλαβαν ότι ο Οργανισμός τώρα παραλαμβάνει το χαρτί και μόνο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στα σχολεία το 60% των βιβλίων. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να ομαλοποιηθεί ένα με ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΟΕΔΒ η διαδικασία που ακολουθήθηκε εφέτος οδήγησε τελικά σε τραγικές σπατάλες, καθώς επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε εποχιακούς υπαλλήλους, προσλήφθηκαν τελικά εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικών εταιριών, που πληρώνονται 102 ευρώ την ημέρα ο καθένας και 145 ευρώ την ημέρα το κάθε φορτηγό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά και εκφόρτωση των βιβλίων.

Μάλιστα, το κόστος των φωτοτυπιών, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ σαράντα σελίδες φωτοτυπιών 4 ευρώ.

Διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί αν προχωρήσει η λύση της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει την αναγκαία υποδομή, αλλά για να γίνει αυτό το πρυτανικό συμβούλιο ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει το κόστος της προμήθειας του χαρτιού.

Όπως είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Μυλόπουλος, σήμερα το πρωί σε συνεντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει τα κατάλληλα εκτυπωτικά μηχανήματα και μπορεί να αναλάβει το έργο με χαρτί που θα του προμηθευσει το υπουργειο Παιδείας. Η πρόταση του ΑΠΘ θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο στο προβλημα που έχει προκύψει αρκεί να βρεθούν τα κονδύλια.

Όπως δήλωσε, πάντως, σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ. Μ. Λυκόπουλος «υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Οικονομικών, Προεδρίας, Ανάπτυξης».

Να παραιτηθεί η υπουργός
Παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, ζήτησαν εν τω μεταξύ μέλη της ΟΛΜΕ που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων του ΟΕΔΒ.

Όπως είπε ο κ. Θ. Κοτσυφάκης εκ μέρους της Ομοσπονδίας, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα, δεν είναι επαγγελματικά και σε πολλά από αυτά δεν λειτουργούν καν. Εφέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32 εκατομμύρια αντίτυπα.

Όπως ανέφεραν, τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι' αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας ότι ούτε καν τα σχολεια θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την επιπλέον επιχορήγηση τους. Κι αυτό γιατί δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές στους Καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...