Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τη δειλία του



 Reblogged from: http://www.infochildren.com/

Μια μορφή συμπεριφοράς των παιδιών η οποία επιδρά τόσο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις όσο και στην επίδοσή τους στο σχολείο, είναι η δειλία.
Τα παιδιά που είναι δειλά και ντροπαλά διακρίνονται από κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως: Η κοινωνική αποφυγή, το κοινωνικό άγχος, η λεκτική αναστολή, η έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Πιθανές αιτίες που κάνουν κάποια παιδιά να είναι ντροπαλά, είναι είτε γιατί φοβούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες προσδοκίες των γονιών τους, είτε γιατί φοβούνται τις συνεχείς παρατηρήσεις και την κριτική των γονιών τους. Άλλα παιδιά μιμούνται τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Άλλα παιδιά μπορεί να ζουν μοναχικά, να μην έχουν κοινωνικές επαφές και εμπειρίες, με αποτέλεσμα να γίνονται δειλά.
Παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και συναισθηματική ανασφάλεια συνήθως είναι συνεσταλμένα και ντροπαλά.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να μειώσει ή να ξεπεράσει τη δειλία του, με το να φροντίζουν να περνάει κάποιες ώρες με τα άλλα παιδιά, ώστε να κοινωνικοποιηθεί.
Να το αφήνουν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, τις οποίες να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν.
Να κάνουν συζητήσεις με το παιδί στις οποίες να του δίνουν το λόγο, να το ακούνε και να το ενθαρρύνουν να μιλάει και να εκφράζει τις απόψεις του.
Να προτείνουν στο παιδί διάφορες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι χωρίς να το πιέζουν. Να είναι υπομονετικοί, θετικοί, να το εμπιστεύονται και να το επιδοκιμάζουν.
Να φροντίζουν να είναι οι ίδιοι κοινωνικοί και να χρησιμοποιούν πλούσιο λεξιλόγιο μπροστά στο παιδί, ώστε να αποκτήσει θετικά πρότυπα.
Στην περίπτωση που το παιδί μιλάει σιγά, να το ενθαρρύνουν, λέγοντας ότι τους αρέσει να ακούν τη δυνατή φωνή του και να αποφεύγουν να λένε ότι μιλάει σιγά γιατί έτσι θα το αποθαρρύνουν.
Οι γονείς να αποφεύγουν την υπερβολή ή κριτική και την συνεχή επισήμανση λαθών των παιδιών.
Τέλος, η ζεστή προσέγγιση των γονιών και η δημιουργία ενός θετικού οικογενειακού κλίματος βοηθάει στο να δημιουργείται συναισθηματική ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Αναστασία Καρακώστα
Παιδαγωγός
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Συντονίστρια Ομάδων Γονέων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...