Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - 40η, 41η και 42η συμβουλή

40. Όταν αμφιβάλλετε για το ποιανού σειρά είναι να βγάλει έξω τα σκουπίδια, προχωρήστε και βγάλτε τα έξω εσείς
Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, είναι πολύ εύκολο να αγανακτήσουμε με όλες τις ευθύνες της καθημερινότητας. Μια φορά που είχα πολύ κακή διάθεση, κάθισα και υπολόγισα πως κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας κάνω πάνω από χί­λια διαφορετικά πράγματα. Φυσικά όταν είμαι σε καλύτερη διάθεση, αυτό το νούμερο μειώνεται σημαντικά.
Καθώς σκεφτόμουν αυτό το θέμα, μου έκανε εντύπωση πό­σο εύκολο είναι να θυμάμαι όλα αυτά που κάνω εγώ, καθώς και όλες τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει. Την ίδια ώρα, όμως, μου είναι εξίσου εύκολο να ξεχνάω όλα αυτά που κάνει η γυναίκα μου σε καθημερινή βάση. Πολύ βολικό!
Είναι δύσκολο να είσαι ένας ικανοποιημένος άνθρωπος αν κρατάς ακριβή λίστα όλων όσα κάνεις. Αν κρατάτε κατάλογο, το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποθαρρύνεστε με το να απασχολείτε το μυαλό σας με το τι κάνει ποιος, ποιος κάνει πε­ρισσότερα και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια, αυτό είναι η πεμπτουσία των «μικροπραγμάτων». Μεγαλύτερη χαρά θα φέρει στη ζωή σας η γνώση πως κάνατε ό,τι σας αναλογεί, και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας έχει ένα πράγμα λιγότερο να κάνει, παρά να ανησυχείτε και να παραπονιέστε για το ποιανού σειρά είναι να βγάλει έξω τα σκουπίδια.
Η σοβαρότερη διαφωνία που υπάρχει γι' αυτή τη στρατηγι­κή είναι ο φόβος μήπως γίνετε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Το λάθος που κάνετε εδώ είναι παρόμοιο με το να πιστεύετε πως είναι σημαντικό να έχετε δίκιο. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου σημαντικό να έχετε δίκιο και εξίσου ασήμαντο είναι το αν θα βγάλετε έξω τα σκουπίδια περισσότερες φορές απ' ό,τι η γυναίκα σας ή η οικιακή βοηθός. Θεωρώντας κάποια πράγματα, όπως τα σκουπίδια, λιγότερο ουσιαστικά για τη ζωή σας, θα αποκτήσετε αναμφίβολα περισσότερο χρόνο και ενέρ­γεια για να ασχοληθείτε με τα αληθινά σημαντικά πράγματα.

41. Αποφύγετε τη στεγανοποίηση
Η ιδέα της στεγανοποίησης σε σχέση με την ήρεμη ζωή είναι μια μεταφορά που εξηγεί μιαν από τις πιο νευρωτι­κές και αγνώμονες ανθρώπινες συμπεριφορές. Προέρχεται από ένα φίλο με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες, τον δρ Τζορτζ Πράνσκυ.
Όπως ακριβώς μπορούμε να στεγανοποιήσουμε ένα σπίτι για το χειμώνα ψάχνοντας για ρωγμές, διαρροές και ατέλειες, έτσι ακριβώς μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις σχέσεις μας, ακόμα και τη ζωή μας, κάνοντας το ίδιο πράγμα. Ουσιαστικά, λοιπόν, στεγανοποίηση σημαίνει πως είστε από εκείνους που ψάχνουν πάντα για ό,τι χρειάζεται φτιάξιμο ή επιδιόρθωση. Εί­ναι η αγωνία σας να βρίσκετε τις ρωγμές και τις διαρροές της ζωής και είτε να προσπαθείτε να τις φτιάξετε είτε να επισύρετε την προσοχή των άλλων σ' αυτές. Αυτή η τάση, όχι μόνο σας αποξενώνει από τους ανθρώπους, αλλά σας κάνει και να νιώθε­τε άσχημα. Σας ενθαρρύνει να ασχολείστε με το τι λάθος υπάρ­χει σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε - τι δε σας αρέσει. Έτσι, αντί να εκτιμάμε τις σχέσεις μας και τη ζωή μας, η στεγανοποίη­ση μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ζωή δεν είναι παρά γεμά­τη ρωγμές. Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό έτσι όπως είναι.
Στις ανθρώπινες σχέσεις η στεγανοποίηση εμφανίζεται με τον εξής τυπικό τρόπο: Γνωρίζετε κάποιον κι όλα είναι μια χα­ρά. Σας ελκύει η εμφάνιση του, η προσωπικότητα, το πνεύμα, το χιούμορ του ή τέλος πάντων κάποιο απ' όλα τα χαρακτηρι­στικά του. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζετε τις διαφορές σας με αυτόν τον άνθρωπο, αλλά στην πραγματικό­τητα τις εκτιμάτε κιόλας. Ίσως μάλιστα εν μέρει αυτό το άτομο να σας έχει ελκύσει ακριβώς επειδή είναι τόσο διαφορετικό από σας. Έχετε διαφορετικές απόψεις, προτιμήσεις, γούστα και προτεραιότητες.
Μετά από λίγο καιρό, όμως, αρχίζετε να προσέχετε κάποι­ες μικρές ιδιορρυθμίες του καινούριου σας συντρόφου (φίλου, δασκάλου, ή οτιδήποτε), οι οποίες θεωρείτε πως χρήζουν βελ­τίωσης. Τότε του εφιστάτε την προσοχή στα συγκεκριμένα ζη­τήματα. Μπορεί να πείτε: «Ξέρεις, έχεις την τάση να καθυστε­ρείς», ή «Παρατήρησα πως δε διαβάζεις πολύ». Το θέμα είναι πως κάνατε την αρχή για κάτι που αναπόφευκτα μετατρέπεται σε τρόπο ζωής - να ψάχνετε και να σκέφτεστε συνέχεια ποια είναι αυτά που δε σας αρέσουν σε κάποιον ή να ασχολείστε με ό,τι δεν είναι αρκετά καλό.
Βέβαια ένα περιστασιακό σχόλιο, η δημιουργική κριτική ή η εποικοδομητική καθοδήγηση δεν πρέπει να σας θορυβήσει. Οφείλω πάντως να παραδεχτώ πως όλα αυτά τα χρόνια της συ­νεργασίας μου με εκατοντάδες ζευγάρια, λίγα ήταν εκείνα που δεν είχαν νιώσει πως έστω και κάποιες στιγμές δεν είχαν πέ­σει θύματα στεγανοποίησης εκ μέρους των συντρόφων τους. Τα περιστασιακά ανώδυνα σχόλια τείνουν να γίνουν ένας συ­γκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης της ζωής.
Όταν προσπαθείτε να στεγανοποιήσετε έναν άλλο άνθρω­πο, η κίνηση σας αυτή δεν περιγράφει τίποτα για εκείνον -αντίθετα, αποδεικνύει ότι σας χαρακτηρίζει η ανάγκη να γίνε­στε επικριτικός απέναντι στους συνανθρώπους σας.
Είτε λοιπόν έχετε την τάση να στεγανοποιείτε τις σχέσεις σας, κάποιες πλευρές της ζωής σας, ή και τα δύο, εκείνο που πρέ­πει να κάνετε είναι να διαγράψετε τελείως τη στεγανοποίηση, θεωρώντας την πολύ κακή ιδέα. Τη στιγμή που η συνήθεια αρχί­ζει να γλιστράει μέσα στο μυαλό σας, συγκρατηθείτε και σφραγίστε τα χείλη σας. Όσο λιγότερο προσπαθείτε να στεγανοποιήσε­τε το σύντροφο ή τους φίλους σας, τόσο πιο πολύ θα παρατηρείτε πόσο καταπληκτική είναι στην πραγματικότητα η ζωή σας.

42. Αφιερώστε ένα λεπτό κάθε μέρα για να σκεφτείτε κάποιον που αγαπάτε
Πιο πριν μίλησα σ' αυτό το βιβλίο σχετικά με την ιδέα να σκέφτεστε κάθε μέρα κάποιον για να ευχαριστήσετε. Μια άλλη εξαιρετική πηγή ευγνωμοσύνης και εσωτερικής γα­λήνης είναι να περνάτε ένα λεπτό κάθε μέρα με τη σκέψη ενός ανθρώπου που αγαπάτε. Θυμάστε τους παλιούς που έλεγαν «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»; Το ανάλογο του στο θέμα της αγάπης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι: «Μια σκέψη την ημέρα γι' αυτόν που αγαπάμε τη μαυρίλα κά­νει πέρα!».
Άρχισα να σκέφτομαι συνειδητά ανθρώπους που αγαπώ, όταν κατάλαβα πόσο συχνά έπιανα τον εαυτό μου να σκέφτε­ται ανθρώπους που με εξοργίζουν. Το μυαλό επικεντρωνόταν στην αρνητική ή παράξενη συμπεριφορά κάποιου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ήμουν πλημμυρισμένος από αρνητικά συ­ναισθήματα. Μόλις όμως πήρα την απόφαση να αφιερώνω κά­θε πρωί ένα λεπτό στη σκέψη κάποιου που αγαπάω, η προσοχή μου επαναπροσδιορίστηκε, θετικά αυτή τη φορά, και όχι μόνο σε σχέση με αυτό το πρόσωπο, αλλά και γενικά για όλη την υπόλοιπη μέρα μου. Δεν εννοώ φυσικά πως δεν εξοργίζομαι καθόλου πλέον, όμως αναμφισβήτητα μου συμβαίνει λιγότερο συχνά απ' ό,τι παλιότερα. Θεωρώ μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέ­ρος της βελτίωσης μου ως ανθρώπου είναι αποτέλεσμα αυτής της άσκησης.

Κάθε πρωί μόλις ξυπνάω κλείνω τα μάτια μου και παίρνω μερικές βαθιές αναπνοές. Μετά ρωτάω τον εαυτό μου: «Σε ποιον θα στείλω σήμερα την αγάπη μου;». Αμέσως μέσα στο μυαλό μου ξεπροβάλλει η εικόνα κάποιου - ενός μέλους της οικογένειας μου, ενός φίλου, ενός συνεργάτη, κάποιου γείτο­να, κάποιου από το παρελθόν μου, ακόμα και κάποιου αγνώ­στου που μπορεί να συνάντησα στο δρόμο. Για μένα δεν έχει σημασία ποιος θα είναι στην πραγματικότητα, γιατί το όλο θέ­μα είναι να κατευθύνω το μυαλό μου προς την αγάπη. Μόλις ξεκαθαρίσω ποιο πρόσωπο έχω διαλέξει, λέω από μέσα μου κάτι τέτοιο: «Ελπίζω να έχεις μια υπέροχη μέρα γεμάτη αγάπη και καλοσύνη». Μόλις τελειώσω, πράγμα που συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνήθως νιώθω πως είμαι μέχρι τα βά­θη της ψυχής μου έτοιμος να ξεκινήσω τη μέρα μου. Κατά κά­ποιο μυστικιστικό τρόπο, που δεν μπορώ να εξηγήσω, αυτά τα λόγια μένουν μαζί μου για πάρα πολλές ώρες. Αν προσπαθή­σετε αυτή την άσκηση, πιστεύω ότι θα ανακαλύψετε πως η ημέ­ρα σας έχει γίνει λίγο πιο ήρεμη.

Πηγή: από το βιβλίο του Richard Carlson "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα".

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...