Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 11-9-2017 | Καλή σχολική χρονιά σε όλους. | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 16-09-2017 | Κάθε μέρα και νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μάθημα ημέρας - Ιστορία ΣΤ τάξης, Α.01: Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική μεταρρύθμιση

Σας παρουσιάζω βοήθημα για την Ιστορία της ΣΤ' Δημοτικού.
Αναφέρεται στην Α' ενότητα και στο κεφάλαιο 1 «Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική μεταρρύθμιση»

Σκοπός των σημειώσεων είναι να βοηθήσουν το μαθητή να καταλάβει το μάθημα, αλλά και το γονιό (ή αυτόν που βοηθάει το μαθητή στη μελέτη του) να ελέγξει κατά πόσο έχει εμπεδώσει την ύλη.
Παρατηρήσεις, διορθώσεις κτλ ευπρόσδεκτες.

Οι σημειώσεις περιέχουν:
  • Σχεδιαγράμματα του μαθήματος
  • Το μάθημα με Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Καλό διάβασμα σε γονείς και παιδιά, γιατί ξέρω ότι πολλές φορές οι γονείς διαβάζετε το ίδιο -ίσως και περισσότερο κάποιες φορές- για να τα βοηθήσετε.

Αν κάποιος από εσάς θέλει να του στείλω όλο το μάθημα σε ένα αρχείο γιατί δυσκολεύεται να το τυπώσει από το blog ας μου στείλει ένα e-mail στο: panosgn@yahoo.com γράφοντας "Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού - Το μάθημα της ημέρας: Α' Ενότητα - Κεφάλαιο 01" για να ξέρω ποιο αρχείο να στείλω.

Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα μεταφέρεστε στις λεπτομέρειες της ανάρτησης.

Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού
Ενότητα Α'
Κεφάλαιο 1. Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση.

Τα σχεδιαγράμματα του μαθήματοςΣχεδιάγραμμα Νο1. Πηγή: http://eclass31.pbworks.com/
Σχεδιάγραμμα Νο2. Πηγή: http://www.stintaxi.com/


Σχεδιάγραμμα Νο3. Πηγή: http://8dimpatras.weebly.com/Το μάθημα με Ερωτήσεις και Απαντήσεις


Εισαγωγή

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα ονομάζεται Αναγέννηση. Στη διάρκεια της εκφράστηκαν νέες ιδέες, οι οποίες επηρέασαν πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων. Κατά τον 16ο αιώνα οι νέες ιδέες επεκτάθηκαν και στο χώρο της θρησκείας, οδηγώντας στη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση.


01. Τι oνομάζουμε Αναγέννηση;
Αναγέννηση ονομάζουμε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση που εμφανίστηκε στα μέσα του 14ου αι.(1350 μ.Χ) στη Βόρεια Ιταλία και μέσα σε δύο αιώνες διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

02. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Αναγέννησης;
Κατά την Αναγέννηση οι άνθρωποι του πνεύματος στράφηκαν στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Σε αυτό βοήθησαν και οι λόγιοι που κατέφυγαν στη Δυτική Ευρώπη μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 μ.Χ. Εκφράστηκαν την περίοδο αυτή νέες ιδέες που επηρέασαν πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής.

03.Τι είναι Ουμανισμός (Ανθρωπισμός);
Ο Ουμανισμός (Ανθρωπισμός) είναι ένα κίνημα της Αναγέννησης. Οι Ουμανιστές πιστεύουν στην αξία της γνώσης και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο και τις δυνατότητες του. Η εφεύρεση της τυπογραφίας διευκόλυνε τη διάδοση των ιδεών του Ουμανισμού.

04. Ποιες μεγάλες μορφές της Αναγέννησης γνωρίζεις;
 Τους ζωγράφους Σάντρο Μποτιτσέλι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελο και Ραφαήλ, τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Μπρουνελέσκι, το θεολόγο και φιλόλογο Έρασμο από την Ολλανδία που θεωρούσε ως αρετές την καλοσύνη και την ανοχή, τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ που διέδωσε με τα έργα του την αγάπη για τα ανθρώπινα δημιουργήματα και τέλος στην Ισπανία το Μιχαήλ Θερβάντες γνωστό για το έργο του "Δον Κιχώτης" καθώς και το ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ή Έλ Γκρέκο (Ο Έλληνας).

05. Ποιοι επιστημονικοί τομείς αναπτύχθηκαν κυρίως την περίοδο της Αναγέννησης;
Την περίοδο της Αναγέννησης διατυπώθηκαν οι αστρονομικές θεωρίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, ενώ βελτιώθηκε πολύ η ανατομία και η ιατρική.

06. Πώς ονομάστηκε η πρώτη φάση της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης;
Ονομάστηκε Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

07. Πώς ενέργησαν οι Προτεστάντες;
Οι Προτεστάντες με επικεφαλής το Γερμανό μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο, εναντιώθηκαν στην εξουσία του Πάπα και στις καταχρήσεις αυτής της εξουσίας και δημιούργησαν ξεχωριστή γερμανική εκκλησία.

08. Πού υπήρξαν παρόμοιες εξελίξεις;
Παρόμοιες ήταν οι εξελίξεις στην Αγγλία αλλά και στην Ελβετία, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καλβίνο.

09. Πώς αντέδρασε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία;
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντέδρασε στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση με την Καθολική Μεταρρύθμιση, προσπαθώντας με μια σειρά από μέτρα, όπως για παράδειγμα την ίδρυση θρησκευτικών ταγμάτων, να φέρει και πάλι τους Προτεστάντες με το μέρος της. Οι πόλεμοι μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών υπήρξαν συχνοί την περίοδο της Αναγέννησης, από την άλλη πλευρά όμως ενισχύθηκε η πίστη στη λογική και στην αυτονομία του ανθρώπου.


Αφού τελειώσετε το διάβασμα μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας σε ένα online quiz πατώντας στο σύνδεσμο:  online quiz 
Το quiz βρήκαμε στο ιστολόγιο: http://users.sch.gr/babisd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...