Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα - 34η, 35η και 36η συμβουλή


34. Εξασκηθείτε σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης
Υπάρχει ένα αυτοκόλλητο αυτοκινήτων που έχει εμ­φανιστεί εδώ και μερικά χρόνια. Το βλέπεις σε αυτοκίνητα όλων των πολιτειών (για την ακρίβεια, μάλιστα, έχω ένα και στο δικό μου). Λέει: «Εξασκηθείτε σε τυχαίες πράξεις καλο­σύνης και ασυνείδητες πράξεις ομορφιάς». Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε αυτή την ιδέα, όμως ποτέ δεν έχω δει πιο σημαντικό μήνυμα στο μπροστινό μου αυτοκίνητο. Η εξάσκηση σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσετε την ευχαρίστηση της προσφοράς χωρίς να περιμένετε τίποτα σε ανταπόδοση. Είναι καλύτερα να τις κάνετε και να μην το γνωρίζει κανένας.
Στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο Μπέι υπάρ­χουν πέντε σταθμοί διοδίων. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι άρ­χισαν να πληρώνουν τα διόδια των αυτοκινήτων που ακολου­θούσαν ακριβώς από πίσω τους. Οι οδηγοί τους έφταναν στο σταθμό, έβγαζαν το δολάριο τους και άκουγαν την εξής φρά­ση: «Τα διόδια σας έχουν πληρωθεί από το προηγούμενο αυτο­κίνητο». Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυθόρμητου και τυχαίου δώρου που δόθηκε χωρίς την προσδοκία ή την απαίτηση κά­ποιας ανταπόδοσης. Μπορείτε βέβαια να φανταστείτε την εντύπωση που προκάλεσε αυτό το μικρό δώρο στον οδηγό του αυτοκινήτου! Ίσως εκείνη την ημέρα τον ενθάρρυνε να είναι ένας καλύτερος άνθρωπος. Πολύ συχνά μία και μοναδική πρά­ξη καλοσύνης θέτει σε κίνηση μια ολόκληρη αλυσίδα παρόμοι­ων πράξεων.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή σχετικά με το πώς να εξασκηθείτε στην απρογραμμάτιστη καλοσύνη. Κάντε απλώς ό,τι σας λέει η καρδιά σας. Το δικό σας δώρο μπορεί να είναι να μαζέψετε μερικά σκουπίδια από τη γειτονιά σας, να κάνετε μιαν ανώνυμη δωρεά σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, να βάλετε μερικά μετρητά σ' ένα φάκελο χωρίς διακριτικά και να τα στείλετε σε κάποιον για να τον βοηθήσετε να αντιμετω­πίσει λίγο πιο εύκολα το οικονομικό του άγχος, να σώσετε κά­ποιο ζώο πηγαίνοντας το σ' ένα καταφύγιο ζώων, ή να προ­σφέρετε εθελοντική εργασία ταΐζοντας πεινασμένους ανθρώ­πους σε κάποια εκκλησία ή άσυλο. Μπορεί ίσως να θέλετε να κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Το ζήτημα εδώ είναι πως το να προσφέρεις είναι πολύ ευχάριστο και όχι απαραίτητα ακριβό.
Ο σπουδαιότερος ίσως λόγος για να κάνετε τυχαίες πρά­ξεις καλοσύνης είναι η αίσθηση ικανοποίησης που προσφέρει στη ζωή σας. Κάθε πράξη καλοσύνης σας ανταμείβει με θετικά αισθήματα και σας υπενθυμίζει τις σημαντικές όψεις της ζωής - την προσφορά, την καλοσύνη και την αγάπη. Εάν όλοι κά­νουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πολύ σύντομα θα ζούμε σ' έναν καλύτερο κόσμο.

35. Κοιτάξτε πέρα από τη συμπεριφορά των άλλων 
Έχετε ακούσει ποτέ τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο να λέει «Μη δίνεις σημασία στον Τζον, δεν ξέρει τι κάνει;». Εάν ναι, έχετε έρθει σε επαφή με τη σοφία τού να «βλέπετε πέρα από τη συμπεριφορά των άλλων». Εάν έχετε παιδιά, γνω­ρίζετε πολύ καλά τη σημασία αυτής της απλής πράξης συγχώ­ρεσης. Αν βασίζαμε την αγάπη μας στη συμπεριφορά των παι­διών μας, πολύ συχνά θα μας ήταν πραγματικά δύσκολο να τ' αγαπάμε έστω και λίγο. Αν η αγάπη στηρίζεται εξολοκλήρου στη συμπεριφορά, τότε ίσως κανένας μας να μην αγαπήθηκε την εποχή που ήταν έφηβος!
Δε θα ήταν καλύτερο αν προσπαθούσαμε να επεκτείνουμε αυτή τη γεμάτη αγάπη καλοσύνη προς όλους όσους συναντάμε;
Δε θα ζούσαμε σ' έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη αν κάθε φορά που κάποιος αντιδρά μ' έναν τρόπο που δεν εγκρίνουμε, μπορούσαμε να δούμε τις πράξεις του κάτω από το ίδιο φως που βλέπουμε και την παράδοξη συμπεριφορά των εφήβων παιδιών μας;
Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως τραβάμε το δρόμο μας με τα μάτια κλειστά, προσποιούμενοι πως τα πάντα γύρω μας είναι θαυμάσια, ούτε πως επιτρέπουμε στους άλλους να μας εκμε­ταλλεύονται και πως συγχωρούμε ή εγκρίνουμε την αρνητική συμπεριφορά. Απλώς, έχοντας μια πιο ευρεία αντίληψη των πραγμάτων, διατηρούμε για τη συμπεριφορά των άλλων μια κάποια αμφιβολία. Καταλαβαίνουμε, δηλαδή, πως όταν ο υπάλληλος στο ταχυδρομείο δουλεύει χωρίς βιασύνη, το πιθα­νότερο είναι πως βρίσκεται σε άσχημη μέρα ή ίσως όλες του οι μέρες είναι άσχημες. Όταν ο σύντροφος σας ή ο καλύτερος σας φίλος σάς αποπαίρνει, προσπαθήστε να καταλάβετε πως πίσω από αυτή την πράξη απομάκρυνσης κρύβεται στην πραγ­ματικότητα η αγάπη του για σας και η ανάγκη του να τον αγα­πήσετε κι εσείς. Το να βλέπετε πέρα από τη συμπεριφορά του άλλου είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι μπορεί να νομίζετε. Προ­σπαθήστε το σήμερα κιόλας και θα δείτε πως θα νιώσετε αμέ­σως τα θετικά του αποτελέσματα.

36. Δείτε την αθωότητα
 Για πολλούς ανθρώπους, μια πλευρά της ζωής που τους προξενεί μεγάλη απογοήτευση και στενοχώρια είναι η αδυναμία τους να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Θεωρούμε τους άλλους «ενόχους» αντί για «αθώ­ους». Μπαίνουμε στον πειρασμό να εστιάζουμε την προσοχή μας στη φαινομενικά παράλογη συμπεριφορά τους - στα σχό­λια, στις πράξεις, τις κακίες και στην εγωιστική συμπεριφορά τους - και καταλήγουμε να νιώθουμε φοβερή απογοήτευση. Όμως δίνοντας τόσο πολύ σημασία στη συμπεριφορά των άλ­λων, μοιάζει σαν να θεωρούμε πως η προσωπική μας δυστυχία εξαρτάται απ' αυτούς.
Σε μια διάλεξη άκουσα κάποτε τον Γουέιν Ντύερ να λέει σαρκαστικά: «Μαζέψτε όλους αυτούς που σας κάνουν δυστυ­χισμένους και φέρτε τους σε μένα. Θα τους θεραπεύσω κι εσείς θα νιώσετε καλύτερα!». Είναι φανερό πως κάτι τέτοιο εί­ναι παράλογο. Οι άλλοι άνθρωποι πράγματι κάνουν περίεργα πράγματα (και ποιος δεν κάνει άλλωστε;), όμως εμείς είμαστε που ταραζόμαστε και άρα εμείς είμαστε που πρέπει να αλλά­ξουμε. Και δεν εννοώ βέβαια να τους αποδεχόμαστε, να τους αγνοούμε, να τους αντιμετωπίζουμε με τη βία ή κάποια άλλη παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Εννοώ απλώς να μάθουμε να ενοχλούμαστε λιγότερο από τις πράξεις των άλλων ανθρώπων.
Το να βλέπετε την αθωότητα σάς προσφέρει ένα δυνατό ερ­γαλείο για να επιτύχετε αυτή τη μεταμόρφωση. Όταν κάποιος ενεργεί μ' έναν τρόπο που δε σας αρέσει, η καλύτερη στρατη­γική για να τον αντιμετωπίσετε είναι να αποστασιοποιηθείτε από τη συμπεριφορά του, «να δείτε πέρα απ' αυτή», ώστε να ανακαλύψετε την αθωότητα μέσα από την οποία προκύπτει. Πολύ συχνά μια απειροελάχιστη αλλαγή στον τρόπο σκέψης μάς τοποθετεί αμέσως σε μια κατάσταση συμπόνιας για τους άλλους.
Κατά καιρούς συνεργάζομαι με ανθρώπους που με πιέζουν να βιαστώ. Πολύ συχνά η τεχνική τους για να το επιτύχουν αυ­τό είναι δυσάρεστη, ακόμα και προσβλητική. Αν εστιάσω την προσοχή μου στις λέξεις που χρησιμοποιούν, στον τόνο της φωνής τους και στην ένταση των μηνυμάτων τους, μπορεί να τους αντιμετωπίσω φανερά ενοχλημένος, ή ακόμα και θυμωμέ­νος. Και αυτό γιατί θα τους δω ως «ενόχους». Αν όμως, παρ' όλα αυτά, θυμηθώ την ένταση που νιώθω ο ίδιος όταν βιάζομαι να κάνω κάτι, επιτρέπω στον εαυτό μου να διακρίνει την αθω­ότητα από την οποία προκύπτει η συμπεριφορά τους. Πίσω και από την πιο ενοχλητική συμπεριφορά κρύβεται ένας δυστυχι­σμένος άνθρωπος που εκλιπαρεί τη συμπόνια μας.
Την επόμενη φορά λοιπόν (ελπίζω μάλιστα από εδώ και πέ­ρα) που κάποιος θα σας φερθεί περίεργα, ψάξτε την αθωότητα στη συμπεριφορά του. Αν έχετε μέσα σας συμπόνια για τους ανθρώπους, δε θα σας είναι δύσκολο να τη δείτε. Όταν τη δεί­τε, όλα εκείνα που πάντοτε σας έκαναν να απογοητεύεστε και να στενοχωριέστε θα πάψουν πλέον να σας ενοχλούν. Και όταν δεν ενοχλείστε από τις πράξεις των άλλων, θα σας είναι πιο εύκολο να επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ομορφιά της ζωής.
Πηγή: από το βιβλίο του Richard Carlson "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα".

Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...