Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Kαρχαρίες ή χρυσόψαρα;

“Μπορούν να κάνουν τα πάντα επειδή πιστεύουν ότι μπορούν” – Βιργίλιος
Είναι κάποιες νύχτες που η μεγάλη μου  γοργονίτσα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί γιατί, όπως λέει, “κάνει ανήσυχες σκέψεις”. Προσπαθώ να τη βοηθήσω να εστιαστεί σε μια όμορφη εικόνα ή ανάμνηση και να αποκοιμηθεί μ΄ αυτήν, αλλά ο πολυπράγμων νους της δεν ηρεμεί και τη φορτώνει μ΄ένα σωρό ερωτηματικά και απορίες. Μέχρι που είχα την έμπνευση να επιστρατεύσω το παράδειγμα του καρχαρία και του Ινδιάνου από την παρακάτω ιστορία  του σπουδαίου δασκάλου και συγγραφέα Άλαν Κοέν, που φαίνεται πώς απάντησε σε πολλές από τις απορίες της και της έδωσε ένα πολύ πειστικό επιχείρημα για να εκπαιδεύσει το νου της στο θετικό τρόπο σκέψης.

Παιδιά στο ενυδρείο. Φωτό του richard-ugadawg 1990, flickr

“Πόσο μεγάλος γίνεται αυτός ο καρχαρίας;” ρώτησε ο Ρίτσαρντ που λατρεύει τα ενυδρεία. “Εξαρτάται από το μέγεθος του ενυδρείου σου” του απάντησε ο πωλητής. “Αν τον κρατήσεις σ΄αυτόν το μικρό χώρο θα μείνει 20 πόντους. Αν όμως τον αφήσεις στον ωκεανό, τότε θα γίνει αρκετά μεγάλος για να σε φάει”.
Οι καρχαρίες, όπως και τα χρυσόψαρα, μεγαλώνουν ανάλογα με το μέγεθος του περιβάλλοντος που τους προσφέρεται. Το ίδιο και οι σκέψεις. Δώσε στις θετικές ή στις αρνητικές σου σκέψεις χώρο και τροφή και θα διαμορφώσουν τη ζωή σου. Συνειδητοποίησε την ισχύ του δυναμικού και της προσοχής. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τη ζωή μας, γιατί έχουμε όλο το απαραίτητο υλικό. Πρέπει όμως να διαλέξουμε το  τι θέλουμε να κάνουμε. Διαφορετικά θα αφήσουμε τον εαυτό μας να υποταχτεί στην καθοδική έλξη της μαζικής σκέψης. Αν δεν χρησιμοποιήσεις εσύ το νου σου, θα το κάνει κάποιος άλλος.
Ενας Ινδιάνος πήγε σ΄ένα μάγο γιατρό και του είπε: “Μέσα στο μυαλό μου τσακώνονται συνέχεια δυο σκυλιά: το ένα είναι όμορφο και το άλλο άσχημο”.
“Θα νικήσει το όμορφο” του είπε ο σαμάνος.
“Γιατί;” ρώτησε ο άντρας.
“Γιατί θα ταϊζεις το όμορφο”.
Δώσε μου τη σοφία και τη δύναμη
να δίνω τροφή και φροντίδα στο καλό, στο ωραίο και στο αληθινό
Είμαι ελεύθερη να χτίσω τη ζωή που επιλέγω.
Πηγή: Alan Cohen, A deep breath of life (Hay House, 1996). Στα ελληνικά: Μια βαθιά ανάσα ζωής, σε μετάφραση Ρένας Καρακατσάνη εκδόσεις Success Dynamics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...