Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι ένα πανελλαδικό έθιμο. Εκτός, όμως, από τα γνωστά σε όλους μας "Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά" υπάρχουν παραλλαγές τους, που συναντάμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εδώ λοιπόν θα βρείτε άλλες 11 παραλλαγές των Πρωτοχροννιάτικων καλάντων.
[Κάντε κλικ επάνω στη φωτογραφία για να τα διαβάσετε.] |
Επικοινωνία
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας.
Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του.
Επικοινωνία2
banner
banner-06
Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές
Ευχές
Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017
Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα.
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017
Για τις μαμάδες: Βασιλόπιτα απ΄ την Πόλη


www.sintagespareas.gr
Περιγραφή
Αυτή τη βασιλόπιτα έμαθα να την κάνω, εδώ και 15 χρόνια περίπου, από κάποια Κυβέλη (είναι η Πολίτισσα πεθερούλα μου ή η “άλλη μου μάνα”, όπως την αποκαλώ χαρακτηριστικά – τόσο “δυνατά” είναι τα αισθήματά μου για κείνη). Έτσι την έκαναν (ειδικά τα παλαιότερα χρόνια), οι Έλληνες στην «άλλη πατρίδα». Είναι νόστιμη, εύκολη, και μοσχοβολάει το σπίτι, κάθε φορά που φτιάχνεται. Και το σημαντικότερο; Είναι “απ΄ τα χεράκια μας”. Και μόνο αυτό…
Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017
Η γέννηση του Χριστού. Η ιστορία στολισμένη με εικόνες.
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτω προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι. Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ήταν μια ολοφώτεινη μέρα εκείνη που ο αρχάγγελος κατέβηκε στη γη και, διαλέγοντας την αγνότερη γυναίκα από το ανθρώπινο γένος, της υποσχέθηκε ότι εκείνη είχε επιλεγεί για την εκπλήρωση του Θείου Σχεδίου για την σωτηρία των ανθρώπων.
Τόσους πολλούς αιώνες μακριά από τον Παράδεισο, ο άνθρωπος είχε αποξενωθεί από τον Δημιουργό του και χρειαζόταν αυτή την τεράστια εκδήλωση της Θείας Ευσπλαχνίας για να ξαναβρεί το δρόμο του προς τη Λύτρωση.
Τόσο πολύ χρόνο ζώντας μέσα στα σκοτάδια της άγνοιας, της μισαλλοδοξίας και της απώλειας, ο άνθρωπος είχε αδήρητη ανάγκη την επανασύνδεσή του με τον Πλάστη και την κατανίκηση του μέχρι τότε αήττητου Θανάτου.
[Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να διαβάσετε τη συνέχεια]
[Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να διαβάσετε τη συνέχεια]
Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017
Το χρονικό του Πολυτεχνείου για παιδιά.
14 Νοέμβρη 1973. Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Ώρα 7 μ.μ. από 1500 φοιτητές πάρθηκε η απόφαση « να μείνουμε απόψε στο Πολυτεχνείο».
Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή απ΄ όλες τις σχολές και επιβάλλει έλεγχο σε ανεύθυνα συνθήματα και μεταδίδει τα δικά της από μεγάφωνα και το μικρό πομπό, αλλά και συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα κλπ.
Γύρω στο Πολυτεχνείο και χιλιάδες αδούλωτοι Έλληνες τούς συμπαραστέκονται.
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017
Το χρονικό του πολέμου του 1940

Αυτά και άλλα πολλά ζωντάνεψαν στα μάτια μας, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης από τον λοχαγό που είχαμε μπροστά μας. Έναν υπέροχο ήρωα που έλαβε μέρος στο έπος της Αλβανίας. Τα λόγια του μας μετέφεραν νοερά στις μέρες εκείνες:
ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στην αρχή η χώρα μας έμεινε ουδέτερη, αν και ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι δεν έχανε ευκαιρία να μας δείξει τις εχθρικές του προθέσεις. Έτσι στα πλαίσια αυτής της τακτικής, στις 15 Αυγούστου του 1940, τορπίλισε στο λιμάνι της Τήνου και βύθισε το ελληνικό πλοίο «Έλλη».
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
Μέσα στην σωματική και πνευματική νωχέλεια του καλοκαιριού η Εκκλησία μας προβάλει, ως μια δροσερή νοητή όαση και πνευματική ανάταση, τη μεγάλη εορτή της Παναγίας μας. Το δεκαπενταύγουστο, ή όπως το ονομάζουν πολλοί «το Πάσχα του καλοκαιριού», αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού ενιαυτού. Η κορυφαία αυτή εορτή είναι για ολόκληρη την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για μας του Έλληνες, που ευλαβούμαστε τη Θεοτόκο κατά τρόπο ξεχωριστό, μια ευκαιρία να εκφράσουμε ολόθυμα την τιμή μας προς το ιερό Της πρόσωπο, κι αυτό διότι η προσωπική και εθνική μας ζωή είναι συνυφασμένη με την υψηλή σκέπη και προστασία της Μεγάλης Μάνας, του κόσμου. Μεγάλα προσκυνηματικά κέντρα της χάρης Της (Τήνος, Πάρος, Βέρμιο, κ.α.) θα γίνουν και φέτος πόλοι έλξης χιλιάδων πιστών. Ακόμα πλήθος άλλων ναών αφιερωμένοι στην σεπτή Της Κοίμηση θα πανηγυρίσουν λαμπρά και θα τιμήσουν όπως πρέπει την έξοδό Της από τον κόσμο και την είσοδό Της στην αιωνιότητα και την ατέρμονη δόξα.
Τα ιερά βιβλία της Καινής Διαθήκης δεν αναφέρουν δυστυχώς τίποτε για την ζωή της Παναγίας μας μετά την Ανάσταση του Κυρίου και την Πεντηκοστή. Την σιωπή αυτή έρχεται να αναπληρώσει η ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία, όπως είναι γνωστό, μαζί με την Αγία Γραφή, αποτελεί την πηγή της πίστεώς μας. Η ευσέβεια, ο σεβασμός και αγάπη των πιστών της ιεροσολυμίτικης εκκλησίας προς την Θεοτόκο διέσωσαν ορισμένα στοιχεία της ζωής Της, τα οποία καταγράφηκαν αργότερα στα έργα των Πατέρων και στην υμνολογία της Εκκλησίας μας.
Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017
Ήθη και έθιμα σε όλη τη χώρα για κοίμηση της Θεοτόκου
Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Μεγαλόχαρη, Μαυριώτισσα, Γερόντισσα, Σπηλαιώτισσας, Πλατανιώτισσας, Πορταΐτισσας, Μυρτιδιώτισσας, Φανερωμένης, Αθηνιώτισσα, Αργοκοιλιώτισσα είναι κάποια από τα πραγματικά πάρα πολλά προσωνύμια της Παναγίας, κάτι που δείχνει το πόσο δεμένη είναι με την Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμά μας, αλλά και το πως η γιορτή της τον Δεκαπενταύγουστο, η ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.
Ήθη και έθιμα αιώνων αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να τιμήσουν την Παναγία, ενώ εκκλησίες και μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στη Θεοτόκο, υποδέχονται τους επισκέπτες.
Φυσικά το αφιέρωμα για το πως θα γιορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος και για το ποια έθιμα υπάρχουν, δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με το κυκλαδίτικο νησί που έχει συνδεθεί με την Παναγία, την Τήνο.
Τήνος: Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί πλημμυρίζουν το νησί για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και να αποθέσουν τα τάματά τους. Ποιός δεν ξέρει το έθιμο με τους πιστούς να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί; Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.
Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
Προσωνυμίες της Παναγίας
Περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο, ο λαός μας σέβεται και τιμά την Παναγία. Την επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής, επειδή πιστεύει ότι η Παναγία μεσολαβεί στον Χριστό για το καλό των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχει κατά τόπους ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός από προσωνυμίες, που συνοδεύουν το όνομα της Παναγίας. Άλλωστε, το ίδιο το όνομα Παναγία αποτελεί λατρευτικό-κοσμητικό επίθετο της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού, που αποκαλείται Θεοτόκος, επειδή έφερε στον κόσμο τον Υιό του Θεού και Αειπάρθενος γιατί συνέλαβε εκ Πνεύματος Αγίου και γέννησε με υπερφυσικό τρόπο τον Θεάνθρωπο.
A. Από τις ιδιότητες ή τα χαρίσματά Της
- Ελεούσα
- Αγία Λεχούσα (Σέρρες), προστάτρια των λεχώνων.
- Ελεημονήτρια (Χίος)
- Λεμονήτρα (Μύκονος, Τήνος), διαφορετικός τύπος της Ελεημονήτριας.
- Λεμονήτισσα (Σύμη), διαφορετικός τύπος της Ελεημονήτριας.
- Πονολύτρια
- Επήκοος (Άνδρος), προστάτιδα της ακοής.
- Παρηγορίτισσα (Άρτα)
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017
Σχεδιαγράμματα Ιστορίας για τη Γ' τάξη
- Γ' τάξη, Ιστορία
- ΕΝΟΤΗΤΑ: όλες οι ενότητες
- Σχεδιαγράμματα
Περιέχει σχεδιαγράμματα για όλες τις ενότητες του σχολικού βιβλίου. Θα σας βοηθήσει στην καθημερινή σας μελέτη για το μάθημα του σχολείου αλλά και στις επαναλήψεις.
[Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στις λεπτομέρειες της ανάρτησης και συνεχίσετε την ανάγνωση]
Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
«Θέλω να με κάνω παρέα;» πρόταση-διαχείριση θυμού


https://pappanna.wordpress.com
Η ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις διαθέσεις του τον οδηγεί στο να μπορεί να διεκδικεί τη κοινωνική ζωή που επιθυμεί. Η αναγνώριση των συναισθημάτων και ο τρόπος που τα χειριζόμαστε κάθε φορά αναφέρεται πάλι στη μάθηση.
Πολλές φορές έχουμε συναντήσει μέσα στην τάξη μας παιδιά με θυμό. Η διαφορά ανάμεσα στο θυμωμένο παιδί και τον θυμωμένο ενήλικα είναι ότι ο ενήλικας έχει αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης θυμού έχοντας επίγνωση των συναισθημάτων του. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά της τάξης μας που βιώνουν μεγάλες, ξαφνικές και έντονες διακυμάνσεις στο συναίσθημα και τη διάθεση τους να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν λεκτικά αυτό που νιώθουν;
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017
Προσφορά μαθητικού laptop
.
Το site στην προσπάθεια να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μαθητές και γονείς, σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο χώρο, προσφέρει το μαθητικό laptop. Σκοπός είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τον μαθητή και αυτόν που τον βοηθάει στο διάβασμά του να κάνουν τη δουλειά τους περισσότερο εύκολα, αποδοτικά και ευχάριστα.
Το site στην προσπάθεια να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μαθητές και γονείς, σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο χώρο, προσφέρει το μαθητικό laptop. Σκοπός είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τον μαθητή και αυτόν που τον βοηθάει στο διάβασμά του να κάνουν τη δουλειά τους περισσότερο εύκολα, αποδοτικά και ευχάριστα.
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017
Φανείτε εις μικρόν γενναίοι

Τον Γενάρη του 1968 ο Δημήτρης Μαρωνίτης έκανε το τελευταίο μάθημα στους μαθητές του στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Μέσα στον γενικό αποδεκατισμό των προοδευτικών καθηγητών από τη χούντα, είχε αντιληφθεί και το δικό του τέλος: την απόλυσή του από το Πανεπιστήμιο.
Είχε διαδοθεί σχεδόν μυστικά στους φοιτητές ότι ο Μαρωνίτης θα έκανε το τελευταίο μάθημα και γι΄αυτό πάρα πολλοί –αρκετοί που δεν ήταν άμεσοι μαθητές του– προσέτρεξαν να τον ακούσουν. Ήταν και λίγοι συνάδελφοί του, όσοι δεν φοβήθηκαν τις συνέπειες της παρουσίας τους σε μια... αντιχουντική εκδήλωση!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)