Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς! Όλα όσα πρέπει να κάνετε για μία χρονιά ευημερίας και καλοτυχίας


Reblogged from: http://www.star.gr/


«Καλή Χρονιά! Χαρούμενη η Χρυσή Πρωτοχρονιά!» λέμε στα κάλαντα την παραμονή, και με αφορμή την πρώτημέρα «του νέου με τα δώρα» … οι Έλληνες συνηθίζουμε να ακολουθούμε μια σειρά από έθιμα της ελληνικής παράδοσης για να τον καλοδεχτούμε αλλά και για να εξασφαλίσουμε καλοτυχία και ευημερία για τη χρονιά που έρχεται!
Τι συμβολίζουν όμως τα πιο γνωστά έθιμα της Πρωτοχρονιάς;

Το σπάσιμο του ροδιού
Το ρόδι αποτελεί σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας, τύχης και ευημερίας και το σπάσιμο του ανήμερα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Είθισται ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού να παίρνει μαζί του στον εκκλησιασμό ένα ρόδι και όταν επιστρέφει στο σπίτι, να το ρίχνει κάτω με δύναμη, ώστε οι ρώγες-σπόροι να σκορπιστούν, ενώ ταυτόχρονα λέει: «με υγεία , ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».
Η βασιλόπιτα και το φλουρί
Η πίτα που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται παρουσία όλων των μελών της οικογένειας ή και άλλων συγγενών και φίλων έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι ήταν ο τυχερός της παρέας.


Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη βασιλόπιτα και την ιστορία του Άγιου Βασιλείου, ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μη λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα, που είχαν συγκεντρωθεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κρατούσε ό,τι του τύχαινε.
Κρεμμύδα για Γούρι
Σε πολλά σπίτια βλέπουμε να κρεμούν την κρεμμύδα, ή το σκυλοκρέμμυδο, το οποίο είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Αν και όταν φυτρώνει είναι άγριο και τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, είθισται να το θεωρούμε σύμβολο τύχης και υγείας γιατί ακόμα και όταν το βγάζουν από τη γη, εξακολουθεί να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.



Ποδαρικό

Μεγάλη σημασία δίνεται στο πρόσωπο που μπαίνει ΠΡΩΤΟ στο σπίτι, τη νέα χρονιά. Πιστεύεται ότι ειδικά τα μικρά παιδιά και γενικά οι καλορίζικοι άνθρωποι είναι σημαντικό να κάνουν ποδαρικό, ώστε η οικογένεια να έχει καλοτυχία και να απαλλαχτεί από οτιδήποτε κακό.
Την καλοτυχία τη χρονιά που έρχεται επιδιώκουν και όσοι παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια, έθιμο που σχετίζεται με την ανάγκη της πρόγνωσης του μέλλοντος, όπως και άλλες, λιγότερο γνωστές, συνήθειες.
Τυχερά παιχνίδια 


Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται η χαρτοπαιξία ως δοκιμή… της τύχης μας! Εκτός από τα καζίνο που έχουν την τιμητική τους, σε πολλά σπίτια στρώνεται η τσόχα… για τον τυχερό του νέου χρόνου!

Η αλήθεια για τον  Άγιο Βασίλη
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου από την Καισάρεια. Ωστόσο, εμείς ξέρουμε έναν άλλο Άγιο… τον Santa Claus, ο οποίος έρχεται από την παγωμένη Λαπωνία και δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μας. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος έρχεται την ημέρα της Πρωτοχρονιάς από την Καισάρεια και είναι ο φιλάνθρωπος επίσκοπος, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.


Και κάτι τελευταίο! Θα σας θυμίσω κάτι παλιό αλλά πολύ σημαντικό. Το χιόνι θεωρούνταν από παλιά καλό σημάδι, καθώς συμβόλιζε την ευτυχία και ήταν προμήνυμα μιας καλής χρονιάς. Είναι άλλωστε γνωστή η φράση «άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος». Λέτε ο χιονιάς την τελευταία μέρα του 2015… να δηλώνει ένα λευκό, τυχερό και καλό 2016; Ας το ευχηθούμε όλοι μας! Καλή Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...