Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 11-9-2017 | Καλή σχολική χρονιά σε όλους. | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 16-09-2017 | Κάθε μέρα και νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (287-212 π.Χ.)


Μια από τις σημαντικότερες μορφές της αρχαιότητας στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανική, πρωτοπόρος στη σύλληψη δεκάδων σημαντικών εφευρέσεων για τις οποίες ο ίδιος ο Γαλιλαίος αιώνες αργότερα θα πει ότι επρόκειτο για έργα είτε ιδιοφυιούς είτε μάγου! 
Στις Συρακούσες, την ελληνική αποικία της Σικελίας, όπου γεννήθηκε και μεγαλούργησε, όταν καθέλκυσε το τεράστιο πολυτελές πλοίο «Συρακοσία» (το οποίο εξάλλου εκείνος ναυπήγησε) χάρη στο πολύσπαστο - δικό του όργανο - φέρεται ότι είπε την περίφημη φράση «δος μοι πά στω και ταν γαν κινάσω». Δηλαδή «δώσε μου τόπο να σταθώ και μπορώ να κινήσω τη Γη».
Η φράση αυτή ανέτρεψε την κρατούσα αντίληψη της εποχής ότι η Γη στεκόταν ακίνητη στο Κέντρο του Σύμπαντος και έθεσε σε κίνηση για πρώτη φορά τη σκέψη μήπως η Γη κινείται... Οι πολεμικές και άλλες μηχανές που επινόησε για να αντιμετωπιστεί η πολιορκία των Ρωμαίων ήταν ασύλληπτες. 
Εκτός από το πολύσπαστο (τροχαλία) ανακάλυψε τον κοχλία (υδραντλία), το πλανητάριο (σφαίρα με τις θέσεις του Ήλιου και των πλανητών), τους «σκορπιούς» (καταπέλτες εκσφενδονισμού βράχων). Δικής του έμπνευσης ήταν και τα καυστικά κάτοπτρα για συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας, με την οποία έκαψε το ρωμαϊκό στόλο.
Οι Ρωμαίοι, όμως τον σκότωσαν, όταν κατάφεραν να μπουν στις Συρακούσες... Θρυλείται ότι ο δολοφόνος τον βρήκε βουτηγμένο μέσα σε νέα όργανα να του φωνάζει «μη μου τους κύκλους τάραττε». Στα ελληνικά τα κυριότερα έργα του που διασώθηκαν ήταν «Περί σφαίρας και κυλίνδρου», «Κύκλου μέτρησις», «Περί ελίκων».Πηγές:
http://www.ethnos.gr
Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...