Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 4/9/2018 | Καλό φθινόπωρο σε όλους. | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 4/9/2018 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Διδάξτε τα παιδιά τον κανόνα του Εσώρουχου

 Reblogged from: 

http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/
Ο «Κανόνας του Εσώρουχου»* είναι ένας απλός οδηγός που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους πού δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι άνθρωποι, πώς να αντιδρούν και πού να αναζητούν βοήθεια.

 Τι είναι λοιπόν ο «Κανόνας του Εσώρουχου»; Είναι απλό: ένα παιδί δεν πρέπει να το αγγίζουν στα μέρη του σώματος του που συνήθως καλύπτονται από το εσώρουχο του. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγγίζει και εκείνο με τη σειρά του τους άλλους σε αυτά τα σημεία.
Ο «Κανόνας του Εσώρουχου» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους γονείς και τους κηδεμόνες να ξεκινήσουν μία συζήτηση με τα παιδιά τους. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας έχει πέντε (5) πτυχές:
  1. Το σώμα σου, ανήκει μόνο σε σένα
  2. Καλό και Κακό άγγιγμα
  3. Καλά και Κακά Μυστικά
  4. Η πρόληψη και η προστασία είναι υπευθυνότητα του γονέα
  5. Σε ποιούς μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά και να αναζητήσουν βοήθεια

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα παιδί δεν είναι ποτέ τόσο μικρό για να μη μπορεί να διδαχτεί τον Κανόνα του Εσώρουχου. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το βασικό σημείο. Συνεπάγεται εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα, ευθύτητα και ένα φιλικό, μη απειλητικό περιβάλλον.
Πάντα στήριζα την άποψη ότι όλα ξεκινάνε από την παιδεία σε μικρή ηλικία. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μία κατάσταση τώρα, τουλάχιστον προσπάθησε για τη νέα γενιά. Το να μαθαίνουμε ένα παιδί πως να αναγνωρίζει και να αποφεύγει μία πιθανή βίαιη πράξη εναντίον του, είναι εξίσου σημαντικό με το να μεγαλώνουμε ένα παιδί που δε θα γίνει αυτός ή αυτή που θα διαπράξει τη βίαιη πράξη. Δεν αρκεί λοιπόν να μαθαίνουμε το παιδί πως να μην γίνει θύμα αλλά και πως να μη γίνει θύτης!
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ετοιμασει ένα σχετικό βίντεο καθώς και  ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι».
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης
 http://www.coe.int/t/dg3/children/underwearrule/default_en.asp
Αναζητήστε το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι» στα ελληνικά στη σελίδα του Δήμου Ηρακλείου:
http://www.heraklion.gr/paidi/
*ελεύθερη μετάφραση του κειμένου από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...