Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 6/7/2022 | Καλό καλοκαίρι σε όλους! | Να ξεκουραστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες για το χειμώνα | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 1/5/2022 | Συνεχώς νέες εκπλήξεις σε εκπαιδευτικό υλικό | Αν στο κατέβασμα των βιβλίων δε δουλεύει το name: xrhsths123 και το password: pass1234 αλλάξτε το name σε: xrhsths124 και το password σε: pass124 | Καλό διάβασμα |

banner

Panosgn Panosgn

banner-06

banner-06

menu

Μήνυμα διαχειριστή

Μήνυμα διαχειριστή

Ευχές

Ευχές
Ευχές

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Κλασσικά Εικονογραφημένα - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Η λαμπρότερη νίκη στον αγώνα του 21 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού ' Εθνους ήταν η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822, 26 και 28 Ιουλίου. Η στρατιά του Δράμαλη είχε φτάσει στο Αργος αφού είχε υποτάξει την υπόλοιπη Ελλάδα και απειλούσε να πνίξει την Επανάσταση. Αντί όμως να συνεχίσει την τρομοκρατική της πορεία και να αποτελειώσει το έργο της με την υποταγή και της Πελοποννήσου, καρφώθηκε στο Άργος, φθάρηκε και θέλοντας να επιστρέψει προσωρινά στην Κόρινθο, έπαθε στο γνωστό με το όνομα Δερβενάκια στενό, που ενώνει την Αργολική με την Κορινθιακή πεδιάδα, καταστροφή και αποσύνθεση τέλεια. Της νίκης αυτής εμπνευστής, σχεδιαστής και πρωτεργάτης ήταν o μεγάλος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, o θρυλικός «Γέρος του Μωριά». Ο Δράμαλης είχε 30 χιλιάδες μαχητές, με νεώτατα όπλα οπλισμένους, είχε ιππικό και πυροβολικό και σώματα τεχνικά και εφοδιασμού. Για την εποχή εκείνη o στρατός αυτός ήταν οργανωμένος και πειθαρχημένος, ικανός να ελίσσεται και να μάχεται συνταγμένος με έξοχη πολεμική τέχνη και εξαιρετικό ηθικό, καθόσον αυτός o ίδιος στρατός είχε κατατροπώσει και τον περιβόητο Αλή Πασά, πριν αναλάβει την εκστρατεία στην Πελοπόννησο.
Οι Έλληνες πάλι, ήταν σώματα πρόχειρα στρατολογημένα απ' τους καπεταναίους και τους αρχηγούς. Όλοι κι όλοι τους μόλις έφταναν 5 έως 6 χιλιάδες πολεμιστές, ήταν οπλισμένοι μόνο με ντουφέκια κι' αυτά παλιά και σπαθιά και πολλοί απ' αυτούς δεν είχαν παρά σουβλιά, δρεπάνια και μαχαίρια. Ασυνήθιστοι στην επίθεση, αλλά ικανοί στην άμυνα, σαν μόνη πολεμική τέχνη είχαν την παρενοχλητική απασχόληση του εχθρού, ήταν σχεδόν ασύνταχτοι και απειθάρχητοι και όταν νικούσαν δεν ολοκλήρωναν τη νίκη με καταδίωξη του εχθρού, παρά ριχνόντουσαν στη λαφυραγωγία.
Στα Δερβενάκια κατάφεραν όχι μόνον να νικήσουν, παρά να καταστρέψουν και να αφανίσουν αυτή τη στρατιά χάρη στο δαιμόνιο του Κολοκοτρώνη. Αυτός, όταν όλοι έπαθαν πανικό και κοίταζαν πως να φύγουν, με την επιμονή του και τη δραστηριότητά του, κατόρθωσε και στρατό να συντάξει και να οργανώσει, και με το στρατηγικό του σχέδιο να φθείρει το στρατό του Δράμαλη στον κάμπο του Άργους. Αυτός επέμενε να ερημώσουν τον τόπο από τα σιτηρά και τα τρόφιμα, ώστε να μη βρίσκει ο Δράμαλης ζωοτροφές. Αυτός απέμενε να πιάσουν έγκαιρα τα στενά για να τους χτυπήσουν εκεί πιστεύοντας πως δεν θα προχωρούσε βαθύτερα στην Πελοπόννησο, παρά θα επέστρεφε πίσω στην Κόρινθο. Μ' όλο που οι άλλες γνώμες στο πολεμικό συμβούλιο ήταν αντίθετες, πήρε επάνω του την ευθύνη εξαναγκάζοντας έτσι την ιστορία να περάσει από το δρόμο που o ίδιος της άνοιξε.

Έτσι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στάθηκε ο οργανωτής και κύριος αυτουργός αυτής της Νίκης που έσωσε την επανάσταση και εξασφάλισε τη λευτεριά στη νεώτερη Ελλάδα.
Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις. Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες. Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.
  • Για να διαβάσετε το βιβλίο στην οθόνη του υπολογιστή σας κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο: ΒΙΒΛΙΟ
  • Για οδηγίες πώς να πλοηγηθείτε στις σελίδες του βιβλίου πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΟΔΗΓΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου