Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μάθημα ημέρας - Ιστορία ΣΤ τάξης, Α.02: Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό

Σας παρουσιάζω βοήθημα για την Ιστορία της ΣΤ' Δημοτικού.
Αναφέρεται στην Α' ενότητα και στο κεφάλαιο 2 «Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό»

Σκοπός των σημειώσεων είναι να βοηθήσουν το μαθητή να καταλάβει το μάθημα, αλλά και το γονιό (ή αυτόν που βοηθάει το μαθητή στη μελέτη του) να ελέγξει κατά πόσο έχει εμπεδώσει την ύλη.
Παρατηρήσεις, διορθώσεις κτλ ευπρόσδεκτες.

Οι σημειώσεις περιέχουν:
  • Σχεδιαγράμματα του μαθήματος
  • Το μάθημα με Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Καλό διάβασμα σε γονείς και παιδιά, γιατί ξέρω ότι πολλές φορές οι γονείς διαβάζετε το ίδιο -ίσως και περισσότερο κάποιες φορές- για να τα βοηθήσετε.

Αν κάποιος από εσάς θέλει να του στείλω όλο το μάθημα σε ένα αρχείο γιατί δυσκολεύεται να το τυπώσει από το blog ας μου στείλει ένα e-mail στο: panosgn@yahoo.com γράφοντας "Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού - Το μάθημα της ημέρας: Α' Ενότητα - Κεφάλαιο 01" για να ξέρω ποιο αρχείο να στείλω.

Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα μεταφέρεστε στις λεπτομέρειες της ανάρτησης.


Σχεδιάγραμμα Νο1. Πηγή: http://www.stintaxi.com/







Σχεδιάγραμμα Νο2. Πηγή: http://eclass31.pbworks.com/





Σχεδιάγραμμα Νο3. Πηγή: www







Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού
Ενότητα Α'
Κεφάλαιο 2. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό

Το μάθημα με Ερωτήσεις και Απαντήσεις


Εισαγωγή

Κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα. Ευρωπαίοι εξερευνητές ανακαλύπτουν άγνωστες, έως τότε, περιοχές της γης. Ήταν η εποχή των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων, που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων. Τον 18ο αιώνα, με τον Διαφωτισμό, οι αλλαγές επεκτάθηκαν στην επιστήμη και γενικά στην πνευματική ζωή.

01. Ποιες ήταν οι σπουδαιότερες γεωγραφικές ανακαλύψεις;
Ήταν οι εξής:
·        Η ανακάλυψη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας από το Βαρθολομαίο Ντιάζ,
·        Ο διάπλους του Ινδικού Ωκεανού από το Βάσκο Ντα Γκάμα,
·        Ο πρώτος περίπλους της γης από το Μαγγελάνο
·        Η ανακάλυψη της Αμερικής ,το 1492 μ.Χ από το Χριστόφορο Κολόμβο.

02. Ποιες ήταν οι θετικές συνέπειες των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων;
Οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις του 15ου και 16ου αιώνα οδήγησαν στην ανακάλυψη άγνωστων έως τότε περιοχών σε άλλους ηπείρους. Έτσι χαράχτηκαν νέοι εμπορικοί δρόμοι και το εμπόριο αναπτύχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Έφτασαν στην Ευρώπη νέα είδη διατροφής και πολύτιμα μέταλλα. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές, όπως το άνοιγμα αυλακιών για τη σπορά και το λίπασμα. Εισήχθη από το Νέο Κόσμο η καλλιέργεια του καλαμποκιού και της πατάτας. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τον καπνό και τον καφέ. Η ραγδαία ανάπτυξη του εμπορίου οδήγησε στη γέννηση του Καπιταλισμού στην Ευρώπη. Ιδρύθηκαν νέες τράπεζες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους.

03. Ποιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων;
Η καταστροφή αρχαίων πολιτισμών, όπως των Ίνκας, των Μάγια και των Αζτέκων από τους Ευρωπαίους άποικους που έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο, η απάνθρωπη εκμετάλλευση των ιθαγενών που θεωρήθηκαν από τους Ευρωπαίους «βάρβαροι » και «απολίτιστοι» και εξοντώθηκαν σταδιακά και τέλος η δουλεία ιδιαίτερα στις αποικίες.

04. Τι είναι ο "Χάρτης των Δικαιωμάτων";
Με το "Χάρτη των Δικαιωμάτων" το 1689 στην Αγγλία ενισχύθηκε η εξουσία του Κοινοβουλίου σε βάρος της απόλυτης μοναρχίας. Λέγοντας Κοινοβούλιο εννοούμε τη συνέλευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, η οποία ασκεί την εξουσία στο όνομα του.

05. Γιατί αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται ως η περίοδος του Απολυταρχισμού;
Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται ως η περίοδος του Απολυταρχισμού, γιατί ο θεσμός της απόλυτης εξουσίας των ηγεμόνων της Ευρώπης είναι κατά τον 17ο και 18ο αιώνα πολύ ισχυρός. Παρόλα αυτά, στη Γαλλία και στη Ρωσία σημειώθηκαν αλλαγές με σκοπό το σεβασμό στους νόμους και τον περιορισμό της βασιλικής εξουσίας.

06. Τι έγινε κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648);
Ο πόλεμος αυτός έγινε στα εδάφη της σημερινής Γερμανίας και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του το 1/3 περίπου των κατοίκων της Γερμανίας.

07. Τι είναι ο Διαφωτισμός;
Ο Διαφωτισμός είναι ένα πνευματικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αγγλία, καλλιεργήθηκε όμως κυρίως στη Γαλλία .Οι εκφραστές του Διαφωτισμού αμφισβήτησαν τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες και έδωσαν έμφαση στο φωτισμό του ανθρώπου μέσα από την παιδεία (τη μόρφωση), ώστε να κατανοήσει τα δικαιώματα του. Γενικά, οι Διαφωτιστές υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εναντιώθηκαν στην θανατική ποινή και τα βασανιστήρια, στη δουλεία και τον πόλεμο.

08. Ποιους εκπροσώπους του Διαφωτισμού γνωρίζεις;
Μεγάλοι Διαφωτιστές ήταν :
·        Ο Βολταίρος που μίλησε για την ανεξιθρησκεία
·        Ο Ρουσσώ που μίλησε για την ελευθερία και την ισότητα
·        Ο Λοκ και ο Μοντεσκιέ που μίλησαν για την αξία των νόμων

09. Ποιες επιστήμες αναπτύχθηκαν την εποχή του Διαφωτισμού;
Αναπτύχθηκαν οι φυσικές επιστήμες. Μελετήθηκε το φαινόμενο του ηλεκτρισμού, ενώ ο Βόλτα κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία. Ο Νεύτων ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας. Η Χημεία προόδευσε πολύ και στην Ιατρική χρησιμοποιήθηκε ο εμβολιασμός για να αντιμετωπιστούν ασθένειες μεταδοτικές και κυρίως η ευλογιά.

10. Ποιες μορφές της τέχνης ανανεώθηκαν την εποχή του Διαφωτισμού;
Ανανεώθηκαν η λογοτεχνία και η μουσική, καθώς γράφτηκαν κλασικά μυθιστορήματα σαν τον "Ροβινσώνα Κρούσο και τα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ" αλλά και τα φημισμένα μουσικά έργα του Μπαχ και του Μότσαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου